A méz és jótékony hatásainak népszerűsítése a cél

Október 13-án és 14-én zajlik Csíkszereda főterén a XI. Csíkszéki Mézfesztivál és hagyományos termékek őszi vására. A reggel nyolc és délután hat óra között látogatható vásáron 126 Székely termék védjegyes termelő készítményei közül válogathatnak az érdeklődők Csíkszeredában a Szabadság téren, valamint a Promenádon.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
A méz és jótékony hatásainak népszerűsítése a cél
Fotó: László F. Csaba

Mint Zöldi István, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke elmondta: a vásáron 126 Székely termék védjegyes termelő készítményei találhatók meg, ebből 17 Hargita és Kovászna megyéből érkező méhész. Az érdeklődők kóstolhatnak és vásárolhatnak többek között, akác-, repce-, napraforgó-, hárs-, illetve vegyes virágmézet és mézharmatot, emellett mézen kívüli kaptártermékeket is, mint propolisz, méhkenyér vagy méhpempő.

A mézfesztivál küldetése, illetve a mézlovagok elkötelezettsége az, hogy népszerűsítsék a mézet, a mézfogyasztást, tájékoztassák az embereket a méz jótékony hatásairól és megismertessék a többi kaptárterméket is

– részletezte Zöldi István méhész.

László F. Csaba

A rendezvény pénteken és szombaton zajlik, szombat délelőtt tíz órától a magyarországi és erdélyi mézlovagok díszes felvonulását tekinthetik meg az érdeklődők, majd 11 órától mézszentelő mise veszi kezdetét a Millenniumi-Templomban. Ezután fúvószenekari kísérettel felvonulnak a Vár térre, ahol Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere fogadja és köszönti a lovagokat. Az eseményen jelen lesz Magyarország idei mézkirálynője is, aki a Szabadság téren mond köszöntőbeszédet. Délután fél háromtól a csíkszentkirályi Méhecske Óvoda előadása lesz látható.

A szervezőktől megtudtuk: a vásár teljes ideje alatt, reggel nyolc és délután hat óra között látogatható a gyermekfoglalkoztató sátor, ahol viaszöntés, méhecskés-mézes kirakós játék és sok egyéb érdekesség várja a gyermekeket, a legügyesebbek pedig ajándék mézkóstolót is kapnak.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke kiemelte: a vásár ideje alatt a megyeháza előterében, egy vándorkiállításon megtekinthető a Nektária Székelyföldi Mézverseny minden versenyeztetett méze. Az idei megmérettetés díjátadóját Sepsiszentgyörgyön szervezték, jövőre ennek Csíkszereda ad majd otthont. Idén 136 méhész több mint 260 mézmintát nyújtott be. Zöldi István hozzátette:

a Nektária Székelyföldi Mézverseny fő küldetése az, hogy az emberek minél többféle mézet megismerjenek, a termelők a minőséget tovább tudják adni, ugyanakkor az is, hogy a termelőknek a továbbiakban is legyen kedve megmérettetni termékeiket.

A XI. Csíkszéki Mézfesztivált, illetve a helyi és hagyományos termékek őszi kiállítását és vásárát, amelynek a Szabadság tér, valamint a Promenád ad otthont, a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Csíkszereda Városháza közreműködésével, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével, a Csíkszéki Mézlovagrenddel közösen és a Hargita Megyei Kulturális Központ partnerségével szervezte meg.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!