„A húsvéti örömhírt nem lehet karanténba zárni”

HN-információ
Bárki bekapcsolódhatott a Kárpát-medence legnagyobb eledelszentelésébe húsvét vasárnapján. A járvány okozta kijárási korlátozások miatt online közvetítette a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia az eledelszentelést. Az áldás a Szentségi Fegyelmi Kongregáció utasítása értelmében minden előkészített húsvéti eledelre érvényes volt.

Húsvét egy kicsit másképp                                                                                                               Fotó: Csonta László

Évről évre több ezer ember gyűl össze húsvét vasárnapján a csíkszeredai Szabadság téren a húsvéti eledelszentelésre. Idén a járvány miatt, a katonai rendeleteknek eleget téve, hívek nélkül a Millenniumi-templomban tartották a Kárpát-medence legnagyobb eledelszentelését, amelybe bárki bekapcsolódhatott, hiszen a templom.ro weboldalon és az Erdélyi Mária Rádióban is közvetítették. A szertartást Tamás József nyugalmazott püspök vezette, aki köszöntőjében azt mondta: a koronavírus a mindennapokat és a vallásos életet is egyaránt felforgatta. – Csíkszeredában, a város a szívében, azon a téren, amelyet valamikor egészen más értelemben és más célra képeztek ki évről évre rengeteg ember szokott összegyűlni. Rendszerint hét-nyolc ezer ember vett részt a szertartáson az utóbbi években, s ez a tér az idén üres, de a húsvéti örömhírt nem lehet karanténba zárni. Annak idején megpróbálták az Úr Jézust a sírba bezárni, le is pecsételték az ő sírját, de áttörte annak falát, feltámadt, és éppen ezért ünnepel az egész keresztény világ. Mi is ünneplünk, és ezt a szép húsvéti szokásunkat a mai reggel megtartjuk – tette hozzá Tamás József. A húsvéti gondolatok után megszentelték a közvetítésbe bekapcsolódott hívek eledeleit és azon csomagokat, amelyeket a plébánia a hívek anyagi támogatásával készíttetett az idős egyedülálló személyek és a nélkülöző nagycsaládosok számára. Darvas-Kozma József, a Szent Kereszt Plébánia esperese is köszöntötte az ünneplőket. – Most, amikor felvonulás nélkül megtartottuk az eledelszentelést, ennek a székely népnek, a katonanemzetek figyelmezettségét is tanúsítjuk a világ felé. A törvényeket is tiszteletben tartjuk, de tudjuk, hogy a szívünkben mindannyian valahol ott vagyunk, és a Jóisten bennünket sorba állva, figyelmezetten, imádkozva lát – mondta az esperes. A csíkszeredai eledelszentelést a magyar és a székely himnusz eléneklése zárta. A húsvéti eledeleket a megye különböző településein más-más módon szentelték meg. A legtöbb helyen online közvetítésbe lehetett bekapcsolódni, de voltak olyan falvak is, ahol a plébános lovaskocsiról, vagy éppen terepjáróról áldotta meg a porták elé kihelyezett kosarakat.

Biró István





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!