Hirdetés

A budapesti Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első bázisa Csíkszeredában

Megnyitották a budapesti Néprajzi Múzeum Kárpát-medencei hálózatának első bázisát hétfőn délelőtt Csíkszeredában. Az Etnospot nevű kulturális tér kiemelt célja és küldetése a múzeum kiállításaihoz és gyűjteményeihez kötődő ismeretközvetítés. A hivatalos megnyitón Závogyán Magdolna, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára azt mondta: szimbolikus értékkel bír, hogy a Néprajzi Múzeum hálózatépítésének első állomásaként a megyeszékhelyen nyitják meg az Etnospotot.

Bíró István
A budapesti Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első bázisa Csíkszeredában
Az Etnospot hivatalos megnyitója. Élménygazdag módszerekkel szólítják meg a tanulni vágyó fiatalokat Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában, a Petőfi Sándor utca 8. szám alatt várja a budapesti Magyar Néprajzi Múzeum Etnospot kulturális irodája különféle foglalkozásokra a gyerekeket. Az Etnospot hétfő délelőtti megnyitóján dr. Kemecsi Lajos, a Magyar Néprajzi Múzeum főigazgatója azt mondta: meggyőződése, hogy a múzeumokra minden nemzet, így a magyarság is az egyik legféltettebb kincsét bízza, a múltját. A múltjának értelmezését, azt a kincset, amely az előző generációk fáradságos és küzdelmes életútjának köszönhetően megmaradt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A mi küldetésünk az, hogy a legkorszerűbb, tudományos, feldolgozó és ismeretközvetítő eszközökkel a ránk bízott kincset fenntartsuk és továbbadjuk. Ahhoz, hogy ezt a továbbadást a lehető legszínvonalasabban és a közönségünk igényeit leginkább kielégítve hajtsuk végre, szükségünk van olyan örökségpontra – hiszen itt örökségről beszélünk –, mint például ez, a Csíkszeredában megvalósuló fejlesztésünk – mondta a budapesti intézmény főigazgatója, majd felsorolta azokat az okokat is, amelyek aktualitását adják a megnyitónak. Ilyen például, hogy a néprajzi múzeumot számos jó kapcsolat fűzi a székelyföldi kulturális intézményekhez, a székelyföldi magyar vonatkozású múzeumok saját gyűjteményekből válogatott anyaggal, a székely identitást feldolgozó, korszerű szemléletű tárlattal október 14-én először fognak érdemben bemutatkozni Budapesten. Előtte szeptemberben Budapesten nyitják meg minden idők legnagyobb néprajzi múzeumi állandó kiállítását, amelyben a székelyföldi tematikát, az erdélyi kultúrát is ugyancsak megjelenítik.

A budapesti Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első bázisa Csíkszeredában

Závogyán Magdolna, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára az Etnospot átadóján kijelentette: szimbolikus értékkel bír, hogy a Néprajzi Múzeum hálózatépítésének első állomásaként itt nyílik meg a budapesti intézmény szakmai közösségi művelődési helyőrsége, a helyi kulturális életnek randevút adó missziós pontja. 

– A láthatatlan hídon most megindul a forgalom: múlt, jelen, jövő, anyaország, Kárpát-haza, élmény, tanulás és tudományos munka között. Ez a forgalom közel sem egyirányú. A székelyföldi szakemberek és közösségek tudása, tapasztalata a budapesti kollégák szemléletét, ismeretanyagát is gazdagítja. Jól nézzük meg ezt a remek, hangulatos és korszerű bázist, kulturális műhelyt, többfunkciós közösségi teret. Ami itt körülvesz minket, nem más, mint hagyománytiszteleten alapuló, bátor újítás a jövőnk záloga. Összeköti a néprajztudomány és a közösségi művelődés szakembereit, bevonja az itt élő és az anyaországi magyar családokat, hívja, várja bármely nemzet tagjait a világ minden szegletéből – tette hozzá az államtitkár.

A budapesti Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első bázisa Csíkszeredában

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szerint az Etnospot kiegészíti a megyeszékhely már meglévő intézményrendszerét, reményei szerint a Petőfi utcában Petőfi szellemében a kultúra közvetítését is tudja vállalni. 

Gyarmati Zsolt, a Néprajzi Múzeum külkapcsolati projektvezetője lapunk érdeklődésére rámutatott: a Etnospot egy olyan nyitott kulturális tér kíván lenni, amelynek célja a Néprajzi Múzeum gyűjteményein és kiállításain alapuló, ezekből inspirálódó foglalkozások szervezése, illetve a néprajzi múzeum kultúrstratégiai küldetésének székelyföldi népszerűsítése a kultúrában, a turizmusban és az oktatásban.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!