9 millió a pontosabb diagnózisért

Több mint kilenc és fél millió lej értékben pályázik a laboratórium bővítésére és korszerűsítésre Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház – döntötte el tegnapi ülésén a megyei önkormányzati testület. Ugyanakkor döntött az élelmiszerhulladék-gazdálkodás és több megyei út korszerűsítésének kérdésében.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
9 millió a pontosabb diagnózisért
A csíkszeredai kórház madártávlatból. Korszerű szolgáltatás Fotó: Archív

Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal, pályázatot készített elő az egészségügyi intézmény kórbonctani laboratóriumának bővítésére és felszerelések vásárlására. A 9,6 millió lej értékű pályázatot az Egészségügyi Operatív Program kiírására nyújtják be, a héten töltik fel annak platformjára.
Borboly Csaba az elfogadott napirendi pont kapcsán megjegyezte: a megyei sürgősségi kórháznál most is korszerű körülmények között végeznek fontos kutatásokat és vizsgálatokat, egyre pontosabb kórképet adnak a betegekről.

– A rákos megbetegedések szövettani vizsgálatára irányuló mostani beruházás is ezt a célt szolgálja. A kórház orvosai a precízebb laboratóriumi vizsgálatokat követően eldönthetik, milyen jellegű beavatkozásra lesz szükség

– mondta a megyeelnök.

Élelmiszerbankot hoznak létre

Az élelmiszerhulladék-gazdálkodásban – hetek alatt lejáró élelmiszertermék, amit lejárta után nem fogyasztunk el – európai uniós irányelvet követve és EU-s finanszírozásból élelmiszerbankot hoznak létre, amely eljuttatja a termelőknél, kereskedőknél, háztartásoknál összegyűlt felesleges, de fogyasztható élelmiszereket a rászorulókhoz, hogy ezzel is hozzájáruljon a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez. A megyei önkormányzat elnöke elmondta: az élelmiszerbank létrehozására összesen háromszázezer eurót nyertek. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Utak és inkubátorház 

A kivitelező cég dolgozik Gyer­­gyó­szentmiklóson a vasútállomás felé vezető úton. Az út keskeny volt, így területeket sajátítottak ki, folytatódhat a munka. A beruházás augusztusban elkészül – hangzott el az ülésen.
A testület anyagi források biztosításáról szavazott a jövedelemadó hat százalékából származó visszaosztásból Kászon község két projektjéhez. A leköszönő polgármester kért segítséget, hogy befejezhessék a megyei tanáccsal elkezdett közös projekteket. 
Három útszakasz munkálatait is jóváhagyta a megyei tanács: Lázárfalváról a Szent Anna-tó felé vezető út 500 méternyi szakaszának elkészítését finanszírozzák.
Emellett a testület döntött arról is, hogy a megyei önkormányzat árvízvédelmi projektjéből 101 méteren partvédelmi munkálatokat végeznek Kászonban, a munkát a megyei tanács saját útkezelő vállalata végzi. Ugyanakkor Etéden, a község központjában aszfaltozzák a 136-os megyei út még nem korszerűsített szakaszát.

Erőn felüli vállalkozás

Balánbánya gazdasági erejét meghaladta a vállalkozói inkubátorház építése, ezért a megyei tanács a rendelkezésére álló minden lehetséges módon támogatja a város projektjét. Következik a bútorok, az IT-eszközök, a szakműhelyek teljes felszerelésének beszerzése, majd a projekt utolsó mozzanataként kiválasztják az inkubált vállalkozásokat, illetve a kezdő vállalkozóknak képzést szerveznek. A pályázatot 2025 végig kell lezárni – hangzott el a testület ülésén.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!