Új székhelyet és szociális központot adtak át

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat 2021 őszén ingatlant vásárolt Csíkszeredában a Somlyó utca 33. szám alatt, amelyet az elmúlt időszakban modern foglalkoztatóközponttá alakítottak át. Az épületben a roma gyerekek és szüleik délutánonként különböző oktatási és tehetségüket fejlesztő tevékenységeken vehetnek részt. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Új székhelyet és szociális központot adtak át
Új lehetőség. Esély a felzárkózásra Fotó: László F. Csaba

Mint ismert 2021. január 7-én este tűz ütött ki a Somlyó utca 33. szám alatt található romatelepen. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei kezdettől fogva a helyszínen segítették a károsultakat, és azóta is együttműködtek a helyi önkormányzattal, ennek a partnerségnek egyik kézzelfogható eredménye a szerdán átadott foglalkoztatási központ. 

László F. Csaba
A Máltai Szeretetszolgálat az országban legújabban befejezett szociális épülete mindösszesen hét hónap alatt készült el Csíksomlyón. A beruházás értéke meghaladja a 650 ezer eurót. Csíkszereda Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a Romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a tűzeset óta folyamatosan dolgoztak a helyzet enyhítésén, megoldásán. 

László F. Csaba
Dénes Mihály, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke köszönetét fejezte ki minden egyes személynek és szervezetnek, akik munkájukkal hozzájárultak az új szociális központ létrejöttéhez. 
– A foglalkoztatási központ révén a helyi roma közösség tagjai esélyt kapnak a felzárkózásra és az integrációra. Új lehetőség nyílik az itt élő családok számára – mondta a szervezet elnöke. A továbbiakban megköszönte azoknak a személyeknek a munkáját, akik a gyerekekkel foglalkoznak és a beruházást végzőknek egyaránt.

László F. Csaba

Az eseményen a Nemzetközi Máltai Szeretetszolgálat vezetői és diplomatái is jelen voltak, akik kiemelt figyelmet fordítottak a csíksomlyói roma közösség lakóinak segítésére, és a szociális központ létrejöttében jelentős anyagi támogatást biztosítottak. A megnyitó alkalmával a helyi roma közösség gyerekei kulturális előadással kedveskedtek a helyi és nemzetközi elöljáróknak. 

László F. Csaba
– Előrelépés, hogy Csíkszeredában a Máltai Szeretetszolgálat székhelyet és foglalkoztatási központot nyit, ezáltal közösségünk gazdagabbá válik – mondta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Hozzátette: szeretettel köszönti a szervezetet új székhelyén, és a városi önkormányzat partnerségéről biztosította a szeretetszolgálatot. 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette a városi önkormányzat és a város egész közössége összefogott a károsultak segítésére. Bebizonyították, hogy a problémákkal szembe mernek nézni és nem a szőnyeg alá seprik. 

– A 2021. január 7-i események után, mára már egy másik időszakot élünk, ahol embertársaink felé elfogadásról és nyitottságról szólnak – mondta az elöljáró és további erőt, kitartást kívánt a szervezetek munkájához.

László F. Csaba 
A megnyitóünnepséget közös imával és az épület felszentelésével zárták. 
A helyi közösség tagjain látszott, hogy örömmel fogadták az új szociális központot. Újságírói kérdésre elmondták, hogy hozzászoktak és szeretik az önkéntesekkel való munkát. 
– A kisgyermekes édesanyáknak felkészítőt tartanak, és a gyermekek iskola utáni foglalkozáson vesznek részt – mondta a telepen élő gyermekét karjában tartó édesanya. 

László F. Csaba





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!