Hirdetés

Miért kell a téli gumiabroncs?

A hőmérséklet csökkenésével időszerűvé válik a gumiabroncsok cseréje. Szőcs Hunorral, a Sigma-Gum Kft. vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mire érdemes figyelni az abroncsok cseréjekor, és azt is megtudtuk, hogy miért nem ajánlott a négy évszakos típusok használata.

Vlaicu Lajos
Miért kell a téli gumiabroncs?
Fotó: Veres Nándor

Az országos és európai uniós törvények szerint, ha hosszabb ideig 7 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, a nyári gumiabroncsokat télire kell cserélni, ellenkező esetben közúti ellen­őrzéskor büntetésre számíthatunk, mondta Szőcs Hunor, a csíkszeredai Sigma-Gum Kft. társvezetője. Ám nem ez a fő ok a cserére.
– A büntetés elkerülésénél jóval fontosabb a biztonság. Ha éjszaka fagypont alá süllyed a hőmérséklet, és nappal sem emelkedik 7 Celsius-fok fölé, akkor az aszfalt összetétele is megváltozik, rugalmatlanabbá válik – hívta fel a figyelmet a cégvezető. Mint mondta, a nyári és téli gumiabroncsoknak a hőmérséklettől és az útviszonyoktól függően más-más tulajdonságaik vannak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mikor milyent?
A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a nyári gumiabroncsok keményebbek, mivel meleg időszakban a súrlódástól annyira megpuhulnak, hogy tapadást tudnak biztosítani az úttesten. A téligumi ellenben szerkezeti összetételében puhább, hogy a hidegben is megfelelően tapadjon. 
– A nyárigumi hidegben bekeményedik, ezért terheléskor, azaz fékezésnél és kanyarban nincs tapadása. Éppen emiatt kötelező a téli és a nyári évszak előtt a gumiabroncscsere. A négy évszakos gumiabroncsnál az az elképzelés, hogy télen és nyáron egyaránt funkcionáljon, ami a mediterrán térségben működik, nálunk azonban egyáltalán nem. Bár az időjárás mifelénk is enyhült, s a hó is egyre ritkábban hull, mindenképpen téli gumiabroncsot vásároljanak, mintsem négy évszakost – nyomatékosított Szőcs Hunor.

Miért kell a téli gumiabroncs?
Kifejtette: nyáron az idő nem melegedik fel annyira, hogy a négy évszakos gumiabroncs tulajdonságai teljességgel hasznosuljanak, télen pedig nem puhul meg annyira, amennyire szükséges a megfelelő tapadáshoz – nyomatékosított a szerelő.
Bár olcsóbb megoldásnak bizonyul, a biztonság szempontjából egyáltalán nem ajánlott a használata. 
– Ha négy évszakos gumiabronccsal felszerelt autóval balesetezünk, előfordulhat, hogy a téligumi árának többszörösét is ki kell fizetnünk a saját és mások kárának megtérítésére. Nem érdemes tehát spórolni a gumiabroncson. 

Házilag vagy szakszervizben? 
A szakember szerint nem ajánlott házilag megoldani az abroncscserét, célszerűbb és biztonságosabb szervizben, szakemberrel és gépesített eljárással elvégezni.
– A feszítővasas gumicsere is megoldás, de tartsuk szem előtt, hogy rongálódik az abroncs, és sérülhet a felni is. Fontos megjegyezni, hogy az autó az úttal a kerekeken keresztül kapcsolódik, biztonsági okokból tehát mindenképp érdemes szakszervizben megejteni a cserét. A rosszul felhelyezett gumiabroncsok számos biztonsági tényező megkérdőjelezéséhez vezetnek.
Mint részletezte, típus szerint is többfélék lehetnek: például forgásirányosak, aszimmetrikusak stb. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, az abroncs elveszítheti bizonyos funkcióit. A szervizben megmossák a kerekeket, hogy a szennyeződéseket eltávolítsák a felnikről, ez fontos a kerekek kiegyensúlyozása miatt, hogy 80 km/h – 120 km/h közötti sebességnél a kormánykerék ne remegjen.

Miért kell a téli gumiabroncs?
– A szelepeket is mindig lecseréljük. Természetesen ma már vannak fém- és szenzorszelepes kerekek is, de a többség még mindig gumiszelepes. Ez azért fontos, mert a gumi megérik, elszakad, erre azonban sok otthoni szerelő nem fordít figyelmet. A kiegyensúlyozásnál mindig új súlyokkal dolgozunk. A kerék felrakásakor dinamometrikus kulcsot, ismertebb nevén nyomatékkulcsot használunk. Az autógyártó cég megszabja, hogy hány newtonméterrel kell meghúzni a kerékcsavarokat, ez a szám arányos az autó erőkifejtésével. Ez az információ a jármű ajtajának belső felén van feltüntetve. A csavarokat sem túlhúzni, sem lazára hagyni nem szabad, ezt a szervizben mindig betartjuk – részletezte a szakember.
Összegzésül tehát mindenképpen érdemes külön nyári és téli gumiabroncsba fektetni. Hideg időszakban az acélfelni, melegben az alufelni a praktikusabb, ám ez elsősorban az anyagi lehetőségeken múlik.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!