Hirdetés

Kíméletes autómosás

Mindegy, hogy kézi autómosóban vagy otthon tisztítjuk meg négykerekű járműveinket, a mosás hatékonysága többnyire annak technikáján múlik. Néhány egyszerű trükkel megelőzhető a fényezés megkarcolása, és a vízfoltok sem okoznak többé bosszúságot.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kíméletes autómosás
Fotó: pexels.com

Sok hibát véthetünk autómosáskor, ami lényegesen károsíthatja az autó fényezését. Szárazon láthatóvá válnak a karcok, homályos lesz a fényezés, rosszabb esetben a lerakódott vízkőcseppek bele is éghetnek ebbe, amit nagy erőfeszítések árán lehet eltávolítani, rosszabb esetben pedig csak az újrafényezés és a polírozás segíthet, ami kasznielemenként is költséges. 
A két leggyakoribb hiba, amit autómosáskor a tulajdonosok elkövetnek, hogy nem megfelelő tisztítószereket és eszközöket használnak, valamint elsietik a folyamatot, holott kis időbefektetéssel, ugyanazért a pénzért, tisztább és tetszetősebb lesz járművük.

Áztatunk és felnivel kezdünk
Az első és legfontosabb tényező, amit a hivatásos autómosó‑üzemeltetők szem előtt tartanak, hogy nem szabad az autót tűző napon mosni. Sokan nem veszik figyelembe ezt a tényezőt, holott káros és pazarló is lehet: káros a fényezésre, mivel a beáztatáskor feloldott szennyeződés könnyen beleég a fényezésbe, pazarló pedig amiatt, hogy mire az autót beáztatjuk, az egyik fele megszárad. 
Célszerű olyan árnyékos helyet választani, ahol elkerülhető, hogy a mosást követően szennyeződés rakódjon le az autóra. Mosás kezdetén alaposan vizezzük be az autót – figyeljünk arra, hogy ezt a mozzanatot lentről felfelé haladva végezzük, hogy a feloldódott piszok ne folyjon le a kasznin, kellemetlen nyomokat hagyva maga után. Következő lépésként a felniket tisztítsuk meg külön erre a célra készült vegyszerrel, mivel az autómosó folyadék nem képes eltávolítani a felnire rátapadt fekete lerakódást. A felnik műanyag kefével és szivaccsal is tisztíthatók, ám ezekkel már nem ajánlott az autó többi részéhez érni, mert károsíthatja a fényezést. A felnimosást és -áztatást követően tiszta vízzel öblítsük le az autót, s csak ezután fújjuk rá a tisztítószert, habot. Fontos megjegyezni, hogy az autóra tapadt szennyeződéseket nem szabad alábecsülni (főként a küszöbök és sárvédők környékén), éppen ezért legtöbbször nem elég pár percig rajta hagyni a tisztítószert, hanem mosókesztyűvel is rá kell segítenünk.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szivacs és dörzsölés – kukába velük!
Mivel a hagyományos mosogatószivacs magába zárja a szennyeződéseket, az autó kasznijának tisztítására teljes mértékben alkalmatlan. Bármilyen óvatos mozdulatokat is végezzen a tulajdonos, a benne összegyűlő por és az apró kvarckristályok roncsolják a fényezést, ezért mosókesztyű használata ajánlott. Mivel a szennyeződések a kesztyűre is rátapadnak, ezért gyakran ki kell mosni, ellenkező esetben ugyanaz történik, mint amikor szivaccsal mossuk le az autót.

Szárítás és utókezelés
Tisztítás során a mozdulatok iránya is fontos: mivel az autó tetején kevesebb a szennyeződés, ezt az eljárást már fentről lefelé haladva végezzük, mindig ugyanabba az irányba mozgatva a mosókesztyűt. A körkörös dörzsölés szintén nem ajánlott, és mindig figyelni kell arra, hogy öblítés után is vizes legyen a mosókesztyű, ellenkező esetben ugyancsak káros lehet a fényezésre. Az autót ezt követően alaposan le kell mosni, és hogy ne legyen vízfoltos, meg is kell szárítani. 
Járművünk szárítását a következőképpen ajánlott végezni: tiszta ronggyal itassuk le a vízcseppeket az autóról, figyelve arra, hogy a szárazra dörzsölést, törlést elkerüljük. Miután a jármű száraz, javallott speciális viasszal lekezelni a felületét, amit egy egyszerű szórófejes üvegből kell felvinni a száraz felületre, majd mikroszálas törlőkendővel áttörölni. A viaszréteg hatékony védelmet nyújt a fényezésnek, ráadásul vízlepergető réteget képez, így esőt követően számottevően kevesebb por rakódik az autóra.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!