Hirdetés

„Itt is, ott is otthon vagyunk”

Vlaicu Lajos
„Itt is, ott is otthon vagyunk”
Fotó: László F. Csaba

– Sokat utaztok és sokat vagytok távol. Milyen itthon lenni a hazai közönség, az itthoni rajongótábor társaságában?

Bagossy Norbert: A zenekar tagjai közül páran Magyarországon töltik idejük nagy részét, de ők is igyekeznek minél több hazai levegőt szívni. Kezdetben nem gondoltuk volna, hogy az együttes eljut idáig, csak reménykedtünk benne, mindig az előttünk álló időszakra koncentráltunk, és így van ez most is. Tíz év elteltével is nyolcvan-kilencven koncertfellépésünk van évente. Eleinte többnyire Erdélyben turnéztunk, most a legtöbb koncertfelkérésünk Magyarországon van.
Bagossy László: Koncertek közben kevesebbet beszélünk, olyankor a zenére helyezzük a hangsúlyt, így több időnk marad zenélni – a beszélgetést meghagyjuk az ilyen alkalmakra. A zenélés kevésbé stresszes, mint a beszélgetés, a történetek megosztására ez a megfelelő helyszín. A koncert az előadás felépítéséről, a közönség kiszolgálásáról kell szóljon. 


Hirdetés

– Hét nagylemezt adtatok ki eddig, kétévente egyet. Honnan jön az inspiráció, miből tudtok meríteni a dalokhoz? 

B. N.: Szerencsések vagyunk, hogy azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk. Mindig látunk kihívásokat az új szerzeményeink megírásakor, ahogy a hangszerelésnél is. Mielőtt újabb dalt adnánk ki, kipróbáljuk a hangzást a rádióban, otthon stb., és ha elégedettek vagyunk, jöhet a stúdiófelvétel. Amint az új dallal elkészültünk, máris ott a fejünkben a következő. Ez az együttes egyik mozgatórúgója, a dalszövegírás nem kényszeres folyamat. 
B. L.: Az, hogy kétévente adjunk ki lemezt, nem szerepelt a terveink között, de eddig kényelmes és tartható tempónak bizonyult. Legutóbb egy éven belül két lemezt sikerült kiadni, a karácsonyi és a szimfonikus lemezeket. A karácsonyi album kimozdított bennünket a komfortzónánkból, ugyanis a téma adott volt, ami eléggé beskatulyáz, de ez végül pont a jó értelemben történt. A hangszerelésben is volt néhány alaphangszer, amit mindenképpen használni akartunk, de nem akartunk giccset.
Kozma Zsombor: Az inspirációt nagyon sokszor egymásból merítjük, hiszen az időnk nyolcvan százalékát együtt töltjük. Együtt utazunk koncertekre, együtt próbálunk és bulizunk. 

László F. Csaba

– Hogyan tudjátok összehangolni a budapesti életet a gyergyószentmiklósival?

B. L.: Mindenkinek volt ideje hozzászokni a helyzethez. Ennyi év távlatából mi is jobban látjuk, hogyan tudunk megbirkózni a távolsággal. Szalai Attila menedzserünk is sokat segít ennek a megszervezésében. A nyár nagy része koncertekkel telik, ez az időszak a zenekar életében a legintenzívebb. Ilyenkor időnk nagy részét Magyarországon töltjük, és sokszor a család is velünk utazik. A téli időszak a töltekezésé és a családé. Gyergyószentmiklóson is berendeztünk egy stúdiót, már a szülővárosunkból is tudunk dolgozni. Kijelenthetjük: itt is, ott is otthon vagyunk. 
B. N.: Helyszínek szempontjából két részre is oszthatjuk az évet: tavasztól őszig a koncertek ideje, ősztől tavaszig a kreativitás időszaka. Ilyenkor kitaláljuk az új klipek anyagait, dalszövegírással foglalkozunk, és előkészítjük a következő turnésorozat menetrendjét. Persze a turnék alatt is fontos, hogy szakítsunk időt a töltődésre, ez ma már sikerül is. 

– A zenélésen kívül van egyéb, amire figyeltek? Milyen ügyekhez adjátok a neveteket? 

B. L.: A zenélést barátokként kezdtük, és sosem akartunk emiatt görcsölni. Tíz év távlatából elmondhatom: sikerült hűek maradnunk ehhez a célkitűzéshez. A felelősségérzet valamivel később alakult ki, előbb a jókedvre alapoztuk a fellépéseinket. Később, a folyamatos telt házas koncertjeink során ráébredtünk, hogy érdekli a közönséget, amit csinálunk, és tegyük oda magunkat, amennyire csak lehet. Ekkortájt jött az ötlet, hogy csak olyan projekteket támogatunk, amelyeknek mi magunk is elkötelezett hívei vagyunk.
B. N.: Nagyon sok személyes megkereséssel találkozunk. Kérnek, hogy álljunk ki bizonyos ügyek mellett, s mivel sok az ilyen jellegű felkérés, a menedzsmenttel közösen hoztunk egy döntést, hogy inkább nagyobb szervezeteket támogatunk. Megítélésünk szerint ezek a szervezetek jobban el tudják dönteni, hogy kinek kell a segítség. Évente egy-két jótékonysági koncertet adunk, az UNICEF-fel gyakran dolgozunk együtt. Legutóbb az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesülettel működtünk együtt.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!