Grillezési kisokos húsimádóknak

Igencsak hosszú és színes az a paletta, ami a nyári kerti partik különleges és hagyományos étkeit tartalmazza. Bár a nyár inkább a könnyebb ételek időszaka, most három feledhetetlen, robusztus húsételt mutatunk be azoknak az olvasóinknak, akik a kerti partikat húsétel nélkül elképzelhetetlennek tartják.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Grillezési kisokos húsimádóknak
Fotó: pixabay.com

Bár nyáron főként a könnyedebb ételek – saláták, párolt köretek, fehér húsok – ke­­rülnek a fogyasztók célkeresztjébe, a zsírosabb, kalóriadúsabb vörös húsok nélkül aligha kezdődik el vagy ér véget egy baráti, családi sütögetés. Fontos kiemelni, hogy bármennyire legyen húsimádó a fogyasztó, minden eledelnél, de főként a húsok esetében fontos a mértékletesség.

Kerti partik kedvence: a hamburger
Egy finom hamburgert számos dolog meghatározhat, de a legfontosabb, hogy sütés után a húspogácsa ne legyen kiszáradva és maradjon omlós. Ahány háztartás, annyiféle húspogácsarecept, de egy dolog közös bennük: mindegyik alapja a darált marhahús (ízlés szerint disznó vagy csirke is válthatja), a tojás és a zsemlemorzsa.
Fontos figyelni a darált hús zsírtartalmára, hiszen ha túl alacsony, akkor könnyen kiszárad és szétesik, ha pedig túl magas, nem lesz megfelelő az állaga, ami csak rontja az élményt. Az optimális arány 80% tiszta hús, 20% zsiradék (marha esetében külön érdemes erre odafigyelni, mivel az jóval szárazabb a disznóhúsnál).
A pogácsa darabolt koriandermaggal, sóval és borssal fűszerezhető, személyenként nagyjából 150‑200 grammos pogácsákkal érdemes számolni. A hamburger elmaradhatatlan eleme a házi hagymalekvár, ami vékony szeletekre karikázott hagymából készül vaj, méz és almaecet hozzáadásával, alacsony hőfokon. Mivel ez időigényesebb munka, érdemes már a sütés előtti napon elkészíteni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A súlycsoportjában rekorder oldalas
Nincs még egy olyan omlós, márványos külsejű, a megfelelő elkészítés után ropogós, csonton sült húsétel, mint a disznóoldalas. Akár egyben, akár feldarabolva sütjük készre, türelmes munkát igényel. Ízesítése maradhat a rusztikusabb SPG-vonalon (angolul: salt-pepper-garlic, azaz só, bors, fokhagyma), lehet barbecue-fűszerezésű vagy akár boros lében pácolt, ám ahogy a hamburger esetében, itt is a sütés technikája a legfontosabb.
Az oldalas kisütését semmiképp nem szabad elsietni. A darabokat, méretüktől függően akár több órán át is hagyjuk a sütőben, grillben, alacsony (120‑130 Celsius-fok) hőfokon. Ezt a folyamatot lehet gyorsítani a hőfok növelésével, így például 180 fokon akár 45 perc sütéssel is elkészülhet. Mivel a húsok sok időt töltenek a grillben, ajánlott sütőpapírba és alufóliába csomagolni őket, hogy ne száradjanak ki, maradjanak szaftosak. A sütés első fázisát követően vegyük le a fóliát a húsokról, és további 25‑30 percig süssük, míg szépen megpirulnak. Ízlés szerint savanyított paradicsomos vagy barbecue-szósszal is le lehet kenni azokat pirítás előtt, ami csillogó, zománcos külsőt kölcsönöz a ropogós csemegének.

Rib eye, T‑bone, porterhouse
Bár Székelyföldön a disznó- és csirkehús fogyasztásának van nagyobb hagyománya, az utóbbi években a marhahúsfogyasztás is jelentősen megnőtt. Mi sem természetesebb, hogy az egyre növekvő népszerűsége elsősorban a kerti sütögetéseknek és grillpartiknak köszönhető, mivel a különféle steakek a kompakt filet mignontól a tomahawk rib eye‑ig főként grillezéssel készülnek.
A steakfélék sütéshez való előkészítése lényegesen egyszerűbb a többi húsfélénél: nem kell pácolni vagy napokon át a fűszerben hagyni. Elég, ha közvetlenül sütés előtt sóval és borssal ízesítjük a nagyjából 3 cm vastag szeleteket. A sütés időtartama a fogyasztó ízlésétől függ, de fontos kiemelni, hogy nem érdemes teljesen átsütni a marhahúst, mivel így rendkívül száraz, rágós lesz, és kellemetlen élményt nyújthat a fogyasztónak. A hús akkor jó, ha belül szaftos, vöröses színű marad.
Sütni rozmaringos vajjal lekent tálcán vagy tárcsán ajánlott. Arra is fontos figyelni, hogy a szelet mindkét oldalát egyenlő ideig süssük, és a sütést követően, fogyasztás előtt hagyjuk pár percig pihenni. Vörös húsok mellé kiváló köret lehet egy könnyed, citrusos ízvilágú saláta, de a hagyományosnak számító sült krumpli is elengedhetetlen a tányérról.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!