Hirdetés

Az egészséges gyermekekért

A biomechanikailag helyes testtartás- és mozgásminták újraaktiválása a célja azoknak a testtartásjavító és mozgásfejlesztő foglalkozásoknak, melyeket a sepsiszentgyörgyi Fejér Kamilla-Tímea pedagógus, terapeuta, barre fitness oktató hoz el februártól Csíkszeredába.

Kovács Andrea
Az egészséges gyermekekért
Fotó: Fejér Kamilla-Tímea archívuma

Fejér Kamilla-Tímea délutános tanítónő, előzőleg óvónőként dolgozott. A pedagógia mellett mozgás- és masszázsterápiát tanult, illetve barre fitness edzői képesítést szerzett, ami pilátesz-, ba­lett- és gyógytornaelemeket foglal magában.
A pedagógus és terapeuta az iskolában figyelt fel arra, hogy mára nagyon háttérbe szorult az egészséges életmód, a mozgás és a helyes testtartás a diákok körében, ami miatt mozgásszervi problémák, elváltozások alakultak ki. Annak érdekében, hogy a bio­mechanikailag helyes testtartás- és mozgásminták egészségesen fennmaradjanak vagy újraaktiválódjanak, szakszerű foglalkozásokra és különböző segédeszközökre van szükség. Sepsiszentgyörgyön már több éve tart testtartásjavító és mozgásfejlesztő foglalkozásokat, melyeket most Csíkszeredába is elhoz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az elváltozások okai
Fejér Kamilla-Tímea terapeuta tapasztalatai szerint a gyermekek mozgásszervi problémáit, elváltozásait több tényező is befolyásolja. Ezek egyike az iskolatáska súlya, ami megterheli a vállakat és a gerincet, arról nem is beszélve, hogy sokan csak fél vállon hordják a táskát, ami gerincferdülést eredményezhet.
Az iskolai rendszer a diákokat napi hat-nyolc órányi padban ülésre kényszeríti, sok esetben pedig nem ideális a padok mérete sem, sok diák ugyanis kinövi ezeket, mégis rákényszerül a használatukra. A túl alacsony padokban eltöltött órák következménye, hogy a gyermek a vállait beejti, emiatt befeszülnek a mellizmai, és görbülés, púpos hát alakulhat ki, ami szintén gerincferdüléshez vezethet.
A gyermekek egészségét negatív irányba befolyásolja az is, hogy hétköznapjaik mozgásszegények, a sok tanórai üléssel szemben általában csupán heti két testnevelésórájuk van, és legtöbben szabadidejükben sem sportolnak.
A gyermekek és fiatalok által viselt lapos talpú cipők igen divatosak, de teljesen deformálják a talpboltozatot, emiatt a testtartásuk helytelenné válik. Amint azt a szakértő kifejtette, a lapos talpú cipőben az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert, a sarokgumó túlterhelődhet, a járás okozta ütődések pedig közvetlenül érik a talpat és a gerincet. Ezek mellett eléggé káros következményei vannak annak is, hogy a hétköznapokból kikopott a mezítláb, egyenetlen talajon való járás.

Fejér Kamilla-Tímea archívuma

A foglalkozások menete
Kamilla a testtartásjavító és mozgásfejlesztő foglalkozásokon kívül nagy hangsúlyt helyez a talpizomzat fejlesztésére, erősítésére, korrigálására, mivel gyakori eset, hogy a talpizomzat gyengeségéből, illetve az ízületi szalag lazaságából testtartási problémák adódnak. A foglalkozások azonban több más dologra kiterjednek: egy másik fő szempont a törzsvázizom, azaz a gerinctartó izmok kierősítése, az izom-egyensúlytalanságok korrigálására való egyensúlygyakorlatok és a törzsstabilizáló, úgynevezett core-izmok fejlesztése, kierősítése, ami egyben az anatómiailag helyes és egészséges gerinctartás alapja.
A terapeuta 6–12 és 13–18 éves korosztály számára szervezi a jó hangulatú foglalkozásokat. A be­vezető órán a tartás- és mozgáshibák ok-okozati összefüggéseit ismerteti, illetve egy egyszerű mozgásszervrendszeri állapotfelmérést is elvégez. Fontos kiemelni, hogy Kamilla nem gyógytornász, de egyénenként felméri és figyeli a gyermekek állapotát, a speciális eseteket. Azokat, akik egyéni orvosi kezelésre, terápiára szorulnak, szakorvoshoz irányítja. Ha valakinek más jellegű problémája is van, mint például cukorbetegség, epilepszia, szívprobléma, vakbélműtét, az nem akadályozza a foglalkozásokon való részvételt, de jó, ha tájékoztatja erről az oktatót.
Az órákon igyekeznek különböző elváltozásokat – mint például az előreejtett váll, púpos hát, előre- vagy hátrabillenő medence, csípőferdülés, gerincferdülés – korrigálni. A kisebbek számára a gyakorlatokat játékos formában állították össze, ők általában a bevont segédeszközöket (egyensúlyfejlesztő korong, ugrókötél, jógatégla, piláteszlabda, henger) játéknak tekintik. A nagyobbakra már bonyolultabb tornagyakorlatok várnak, mert ők tudatosan figyelnek a gyakorlatsorok szerepére.

Csíkszeredában is elérhető
Fejér Kamilla-Tímea testtartásjavító és mozgásfejlesztő foglalkozásai februártól Csíkszeredában is elérhetők. Az ingyenes bevezető órákra február 11-én, vasárnap látogathatnak el az érdeklődők: 13 órától a 6–12 éves, 14 órától pedig a 13–18 éves korosztálynak tart bemutatót a Hunyadi János utca 18. szám alatti RideMore Center Jógastúdióban. Február 17-én, jövő szombaton 13 órától a 6–12, 14 órától a 13–18 éves korosztályt várja a bemutatóra, a Salveo Egészségmegőrző Központba (Tudor Vladimirescu utca 74. szám). Kamilla minden érdeklődőt szívesen lát, a későbbiekben az igényeknek, érdeklődésnek megfelelően heti egy vagy két alkalommal tart majd foglalkozásokat.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!