Hirdetés

A kerti medencékről

Egyre népszerűbb a nyári hónapokban a felfújható úszómedencék használata, amelyek remek lehetőséget kínálnak a felfrissülésre és a szórakozásra. Ahhoz, hogy hosszú távon is élvezhessük őket, fontos a megfelelő karbantartás és tisztítás. Ehhez adunk ötleteket, illetve megnéztük, milyen költségekkel jár egy ilyen medence fenntartása.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
A kerti medencékről
Fotó: freepik.com

Az úszómedencék tisztítását heti rendszerességgel ajánlott elvégezni, különösen a forró nyári napokon, amikor a vízben gyorsabban elszaporodhatnak a baktériumok és az algák. Íme néhány lépés, amelyeket követve hatékonyan tisztíthatjuk a medencénket.

Vízkeringetés és szűrés
A medence vizének rendszeres keringetése és szűrése az első lépés a tiszta víz fenntartásához. Használjunk megfelelő szűrőberendezést, amely eltávolítja a vízben lebegő szennyeződéseket.

Vízkezelés 
A víz pH-értékének és klórszintjének beállítása és rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. A pH-értéknek 7,2 és 7,6 között kell lennie, míg a klórszint 1-3 ppm (részecskék száma 1 millió részecskében) között ideális. Ehhez használhatunk klórtablettákat vagy folyékony klórt.

Medencetisztító eszközök használata
A medence falain és alján lerakódott szennyeződések eltávolításához használjunk speciális porszívót vagy tisztítókefét, így megelőzhetjük az algák és más szennyeződések kialakulását. Algásodás esetén használjunk algamentesítő folyadékot, amely megakadályozza az algák elszaporodását. Ezeket a szereket hetente érdemes alkalmazni, különösen kánikula idején.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Vízcsere
Időnként szükség lehet a medence vizének teljes cseréjére is, különösen akkor, ha a víz nagyon szennyezetté vált. Ennek elvégzése nyaranta többször is javasolt.
Az úszómedencék fenntartási költségei
Az úszómedence fenntartása különböző költségekkel jár. A kiadások mértéke függ a medence méretétől, a használt tisztítószerek és eszközök árától, illetve a felhasznált víz köbméterenkénti árától. Egy átlagos méretű, 10 000 literes medence feltöltése nagyjából 150-200 lejbe kerül. 
    
Vegyszerek
A medence tisztán tartásához szükséges vegyszerek, például klórtabletták, pH-szabályozók és algamentesítők havi költsége 100-200 lej között változik.
Szűrőberendezés és keringetőrendszer
A szűrőrendszer ára 300–1000 lej között változhat, a keringetőrendszer működtetése pedig havi 50–100 lejbe kerülhet az áramfogyasztás függvényében. Esetenként szükség lehet szervizelésre vagy a medence anyagának javítására, amely további költségeket jelent.
Összességében egy gumiból készült úszómedence fenntartási költségei havonta körülbelül 200–1000 lej között változnak. Ezek elsősorban a méretétől függnek, de a használat gyakorisága, a hozzá járó eszközök és szükséges vegyszerek típusa mind befolyásolják az árakat.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!