Hirdetés

Zöld jelzés a szenátustól – országos takarítási nappá nyilváníthatják szeptember harmadik szombatját

A parlamenti felsőház elfogadta a Tánczos Barna által kezdeményezett, és az RMDSZ mellett kormánypárti és ellenzéki törvényhozók által is támogatott törvényjavaslatot, amely kimondja: legyen minden évben szeptember harmadik szombatja országos takarítási nap.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Zöld jelzés a szenátustól – országos takarítási nappá nyilváníthatják szeptember harmadik szombatját
Képünk illusztráció Fotó: rmdsz.ro

„Ha tiszta országban akarunk élni, azért mindannyiunknak tenni kell. Ezért karoltam fel a Let’s do it Romania! civil szervezet mozgalmát és kezdeményeztem, hogy legyen minden évben szeptember harmadik szombatja országos takarítási nap. A törvénybe iktatással világos jelzést adunk: az állampolgárok, a hatóságok és a gazdasági szereplők is felelősek a környezet tisztán tartásáért. Csak közös erőfeszítéssel érhetünk el szemléletváltást, ezt ösztönözzük az országos takarítási nappal, támogatva a takarítási akciókat, és tudatosítva a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát” – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, miután a felsőház elfogadta az általa kezdeményezett és az RMDSZ mellett kormánypárti és ellenzéki törvényhozók által is támogatott törvényjavaslatot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Let’s Do it, Romania! 2009 óta szervez országos takarítási akciókat, a takarítási világnap civil mozgalomhoz csatlakozva, amelyet mára az ENSZ is elismert, beemelve a hivatalos naptárába. Romániában eddig több mint kétmillió önkéntest vontak be, és több mint 27 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze. A hatóságok sem maradhatnak tétlenül, nagyobb szerepet kell vállalnunk a lakosság tájékoztatásában és a környezettudatos állampolgárok nevelésében. Ezért a törvényben előírjuk, hogy ezen a napon a hatóságok és állami intézmények saját költségvetésükből is szervezhetnek, illetve támogathatnak olyan tevékenységeket, amelyekkel a környezet tisztán tartását és a helyes gyakorlatokat népszerűsítik. Emellett a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák is tudatosító műsorokat sugározhatnak” – idézi a szövetség közleménye Tánczos Barnát.

Az országos takarítási napról szóló törvényről a képviselőháznak is döntenie kell. Ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!