Hirdetés

Vonzó Hargita megye

Tizenkét Hargita megyei helyszín került fel a Vonzó Románia honlapra, melynek célja az ország kulturális nyomvonalainak népszerűsítése.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Vonzó Hargita megye
Értékes helyszínek gyűjteménye. Turistacsalogató Fotó: Képernyőfotó

Kevésbé közismert, de értékes romániai helyszínek kerültek fel az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által elindított Vonzó Románia (România Atractivă) nevet viselő, kulturális-turisztikai platformra népszerűsítés céljából. A honlap, melynek elsődleges célkitűzése a külföldi turisták számának húszszázalékos növelése, épp egy hete indult el. Alapvetően 12 turisztikai/kulturális útvonal népszerűsítését vállalja, a látványosságokról digitális tartalmakat (videók, hanganyagok, fotók, 3D-animációk, bemutató szövegek, virtuális túrák) töltve fel.
Az útvonalak közül kettő kifejezetten magyar vonatkozású. Az egyik 13 erdélyi kúriát mutat be: hat háromszékit, egy-egy Kolozs, Szatmár, illetve Bihar megyeit és négy Hargita megyeit. Köztük van a csíkmenasági Adorján Imre-kúria, a csíkszent­mi­hályi Biális-kúria és a szé­kely­keresztúri Gyárfás-kúria. Ezek közül az Adorján Imre-kúria és a Gyárfás-kúria látogatható, a Biális-kúria esetében a helyi önkormányzat az épület felújítását tervezi.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Szent László-út a lovagkirályhoz köthető helyszíneket köti össze, ebben Hargita megyéből az agyagfalvi református templom, a Szent Mihály arkangyal tiszteletére felszentelt csíkszentmihályi római katolikus vártemplom, illetve a csíkmenasági római katolikus templom került be.
Egy másik útvonal kasté­lyokat népszerűsít, például a maroshévízi Urmánczy-kas­télyt – mely előzetes telefonos egyeztetéssel látogatható –, az erődtemplomok között pedig megyénkből a csíkkarcfalvi és a csíkszentgyörgyi római katolikus templomot jegyzik. A tradicionális konyhaművészet (gasztroturisztika) kategóriában a Hargita megyei gasztroútvonalat és kiemelten a gyergyócsomafalvi poé­ka­levest népszerűsítik. A Római várak útvonalára többek között a ho­mo­ród­szentpáli római castrum és fürdő is felkerült, a várak és erődök útvonalon a csík­szeredai Mikó-vár is szerepel. Egy másik útvonal hagyományos építészetű falvakat mutat be, megyénkből bekerült Ho­mo­ródszentmár­ton, Bögöz, Etéd és Csíkszent­györgy is.
A Vonzó Románia program része az Országos Helyreállítási Tervnek (PNRR), amelyre Románia európai finanszírozást nyert, a platformra szánt összeg 40 millió lej. A román és angol nyelven elérhető platform a romania-atractiva.ro/ címen böngészhető.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!