Hirdetés

Védelmi miniszter: kizárt a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása Romániában

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása kizárt, ám a Védelmi Minisztériumot foglalkoztatja az önkéntes katonai képzés bevezetése – jelentette ki hétfő este Angel Tîlvăr tárcavezető.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Védelmi miniszter: kizárt a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása Romániában
Archív Fotó: László F. Csaba

Az Euronewsnak nyilatkozó miniszter elmondta, hogy szükség van a hadsereg állományának bővítésére. Erre szerinte alkalmas lenne az önkéntes katonai képzés bevezetése. „A világ összes országát foglalkoztatja a tartalékos katonai állomány biztosítása” – jegyezte meg.

Tîlvăr emlékeztetett, hogy létezik egy törvénytervezet a néhány hónapos önkéntes katonai képzés bevezetéséről a 18 és 35 év közötti fiatalok számára, akik ezért a szolgálatért fizetést is kapnának, mint a hivatásos katonák.


Hirdetés

Beszélt arról is, hogy a korábbi 320 ezerről 75 ezerre csökkent a román hadsereg létszáma. „Az operatív szükségletek pedig olyanok, amilyenek (...). Ez egy olyan helyzet, amely már nagyon régóta nem volt Európában” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy Romániát nem fenyegeti háború vagy katonai támadás veszélye. Ám az ország hadseregének lépést kell tartania a szükségletekkel. „Tavaly hétezer hivatásos katona távozott a rendszerből. Ezt valamilyen módon kompenzálni kell” – idézi az Agerpres hírügynökség a védelmi minisztert.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!