Hirdetés

Tízezer kismama kap 2000 lejes támogatást

A beruházások és európai projektek minisztériuma hétfőn átutalta az összegeket az újszülöttcsomag-támogatások kifizetésére. A tárca közleménye szerint országos szinten összesen 10 000 kismama és újszülött gyermeke részesül a 2000 lejes támogatásban, és a következő napokban ez az összeg megérkezik a haszonélvezők kártyájára.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tízezer kismama kap 2000 lejes támogatást
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A minisztérium szerint az újszülöttcsomag-támogatás költségvetési kerete 12 millió euró, és a rászoruló személyeket támogató operatív programon (POAD) keresztül finanszírozzák.

A közlemény szerint

a pénzből a kismamák alapvető gyermekgondozási cikkeket, például ruházatot, higiéniai termékeket és tápszert vásárolhatnak a programban részt vevő partnerintézmények áruházaiban.

Marcel Boloş miniszter ugyanakkor emlékeztetett, hogy a társadalmi befogadás és méltóság operatív program keretében a nehéz helyzetben lévő anyákat és gyermekeket segítő intézkedésekre szánt költségvetés 450 millió euró, amely a közvetlen anyagi támogatáson – például az újszülöttcsomagon – kívül más típusú intézkedéseket is tartalmaz, például a nők munkaerő-piaci lehetőségeinek növelését, átképző tanfolyamok finanszírozását, a szállítási költségek megtérítését, tanszerek, élelmiszer, ruházat és cipő biztosítása a kicsik számára.

A 2024–2027-es időszakban az újszülöttcsomag-támogatás keretösszege 120 millió euró.

Az újszülötteknek szóló szociális utalvány értéke 2000 lej, és 2022-től a következő kategóriákba tartozó anyák részesülnek a támogatásban a gyermek születését követő három hónapon belül: a polgármester rendelete alapján garantált minimáljövedelmet kapnak; családtámogatásban részesülő családok tagjai; veszélyeztetett anyák; természeti katasztrófák, családon belüli erőszak áldozatai; különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő anyák; személyi igazolvánnyal nem rendelkező anyák; kiskorú anyák.

A helyi önkormányzatok által összeállított listák alapján Bákó, Suceava és Iaşi megyében a legnagyobb a kedvezményezettek száma.

Az elektronikus utalványokkal babaruházat, ágynemű, hálózsák, pelenka, higiéniai termékek (sampon, szappan, kenőcs), steril kötszer, lázmérő, tejpor vásárolható a kártyák kibocsátására kiírt versenytárgyalás győztese, az Edenred kiskereskedelmi partnereitől – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!