Tanulságos történet: így vernek át a kriptovaluta-csalók

Közel ötmillió dollár kárt okozott egy kriptovalutákkal foglalkozó romániai szervezet. A rendőrség szerda délelőtt, házkutatást követően vette őrizetbe a gyanúsítottakat.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Tanulságos történet: így vernek át a kriptovaluta-csalók
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

A gds.ro hírportál tájékoztatása szerint a gyanúsítottak egy weboldalt hoztak létre, ahol regisztrálni lehet, saját felhasználót létrehozni, ezen pedig követni a befektetés gyanánt megvett kriptovaluták hozamát. A csalók egy call-centert is üzemeltettek, amely révén véletlenszerűen hívtak fel különböző személyeket, akiknek kriptovaluta befektetéséből származó magas jövedelmet ajánlottak. Miután azonban valaki bedőlt nekik, és regisztrált, majd valós pénzzel be is fektetett, nem járt jól.

A szóban forgó weboldalon a hozamot mérő grafikonok hamis adatokat mutattak. Ezeken a kriptopénz-befektetéseik hozama hónapról hónapra exponenciálisan növekedett. 

Mivel a befektetések hónapról hónapra fokozatos növekedést mutattak, a csalás áldozatai további összegeket váltottak kriptóra. Ám amikor ki szerették volna venni a pénzüket, rá kellett jöjjenek, hogy csalás áldozatai lettek. A pénz ugyanis, amit kriptóba fektettek, valójában a szervezett bűnözői csoport valamelyik tagjának a számlájára került.

Voltak azonban olyan esetek is, hogy egyes ügyfelek bűntetőperrel vagy feljelentéssel fenyegetőztek, nekik néhány alkalommal fizetett a csoport. A beérkező összegek nagy részét viszont elcsalták vagy dollárra váltották, vagy készpénzként vették fel különböző bankautomatákból. 

A rendőrség szerdán tartott házkutatást Prahova, Olt és IIlfov megyében, valamint Bukarestben. Ezt követően a gyanúsítottak ellen elfogatóparancsot adtak ki. Ugyanakkor az ügyben kihallgatnak 240 természetes és jogi személyt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!