Hirdetés

Románia már a hetedik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációjú EU-tagállam

Az augusztusi 2,4 százalékról szeptemberben 2,1 százalékra csökkent az éves infláció az Európai Unióban; a tagállamok közül ezúttal is Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, itt éves összevetésben 4,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – derül ki az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Románia már a hetedik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációjú EU-tagállam
Képünk illusztráció Fotó: Steve Buissinne , Pixabay

Szeptemberben az éves inflációs ráta Írországban (0,0 százalék), Litvániában (0,4 százalék), valamint Szlovéniában és Olaszországban (egyaránt 0,7 százalék) volt a legalacsonyabb, és Romániában (4,8 százalék), Belgiumban (4,3 százalék), valamint Lengyelországban (4,2 százalék) a legmagasabb.

Idén augusztushoz képest húsz tagállamban – köztük Romániában is – csökkent az éves infláció, két országban stagnált, ötben nőtt.

Az euróövezetben az éves inflációs ráta az augusztusi 2,2 százalékról szeptemberben 1,7 százalékra mérséklődött. Az Eurostat adatai arra is rávilágítanak, hogy az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció az augusztusi 2,8 százalékról 2,7 százalékra csökkent a múlt hónapban. Egy másik mutató, amely az energia- és élelmiszerárak mellett a cigaretta- és alkoholárakat is kizárja, az augusztusi 2,8 százalékról szintén 2,7 százalékra csökkent szeptemberben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) múlt héten arról számolt be, hogy az augusztusi 5,1 százalékról szeptemberben 4,62 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 4,72 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek 3,3 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 7,88 százalékkal nőtt 2023 szeptemberéhez képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) a legutóbbi jelentésében a korábbi 4,9 százalékról 4 százalékra módosította a 2024-re szóló inflációs előrejelzését, a jövő év végére pedig 3,4 százalékos pénzromlást prognosztizált. A jegybank kormányzója, Mugur Isărescu leszögezte, az előrejelzéseik a jelenleg rendelkezésre álló adatokon alapulnak, az infláció alakulása a jövendőbeli adó- és pénzügyi intézkedésektől is függ – tájékoztat az Agerpres hírüngyökség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!