Hirdetés

Románia lakosságának leggazdagabb 10 százaléka csaknem ötször többet keres, mint a legszegényebb 10 százalék

Az uniós tagállamok közül Romániában az egyik legnagyobb a különbség a leggazdagabbak és a legszegényebbek jövedelme között – hívta fel a figyelmet a Friedrich-Ebert-Stiftung Románia Alapítvány az Eurostat 2022-es adatait idézve.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Románia lakosságának leggazdagabb 10 százaléka csaknem ötször többet keres, mint a legszegényebb 10 százalék
Képünk illusztrácó Fotó: pixabay.com

Az alapítvány tájékoztatása szerint Románia lakosságának leggazdagabb 10 százaléka csaknem ötször többet keres, mint a legszegényebb 10 százalék. Összehasonlításképpen az Európai Unióban átlagban 3,6-szeres ez a jövedelemkülönbség.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A romániai 4,9-hez hasonlóan nagy arányt jegyeznek Bulgáriában (5,6), Lettországban (4,9) és Litvániában (4,9) – mutatott rá a jelentés.

A legkisebb jövedelemkülönbség a leggazdagabbak és legszegényebbek között Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban és Finnországban van, ahol a különbség nem több mint háromszoros – írja az Agerpres hírügynökség.

A jelentés rámutatott arra is, hogy míg 2010-ben Románia lakosságának leggazdagabb 10 százaléka 5,2-szer nagyobb jövedelemmel rendelkezett a legszegényebb 10 százaléknál, 2015-re 6,5-szeresre nőtt a különbség. 2015 után csökkenő tendenciára állt a mutató, de Románia továbbra is azok közé a tagállamok közé tartozik, amelyekben a legnagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség – hangsúlyozták.

 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!