Románia földgáztárolóinak töltöttségi szintje elérte a 89,58 százalékot

Románia hat földgáztárolójának töltöttségi szintje 89,58 százalék volt augusztus 17-én – derül ki az energiaunió helyzetéről szóló 2024-es jelentésből, amelyet szerdán tett közzé az Európai Bizottság.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Románia földgáztárolóinak töltöttségi szintje elérte a 89,58 százalékot
Képünk illusztráció Fotó: Kozma István

A dokumentum szerint az Európai Unió jóval a november 1-jei határidő előtt, már augusztus 19-én elérte a 90 százalékos gáztárolási célértéket.

Románia hat földgáztárolójának teljes kapacitása 3,1 milliárd köbméter, ami az ország 2022-es éves fogyasztásának a 31 százalékát teszi ki.

A jelentés arra is rámutat, hogy Romániában a fosszilis tüzelőanyagok az energiamix 71 százalékát teszik ki (az uniós átlag 69 százalék), a megújuló energiaforrások aránya 20,1 százalék, az atomenergiáé pedig 8,9 százalék.

Tavaly a lakosság 13,6 százaléka számára nehézséget okozott a közüzemi számlák kifizetése, míg 12,5 százalékuk télen nem tudta megfelelően fűteni a lakását. A jelentés szerint ezek az adatok is rávilágítanak az épületfelújítások gyorsításának fontosságára.

A dokumentumban leszögezik, hogy az elmúlt években az EU-nak sikerült elhárítania az energiaellátás biztonságát fenyegető kockázatokat, visszavette az ellenőrzést az energiapiac és az árak felett, és gyorsította a klímasemlegességre való átállást. Az év első felében az EU villamosenergia-termelésének fele megújuló energiaforrásokból származott. Az uniós gázimporton belül az orosz gáz részaránya a 2021-es 45 százalékról 2024 júniusára 18 százalékra csökkent, miközben a megbízható partnerektől, például Norvégiából és az Egyesült Államokból származó behozatal nőtt. 2022 augusztusa és 2024 májusa között 138 milliárd köbméterrel csökkent a földgázkereslet az EU-ban.

A jelentés kitér arra is, hogy az energiaárak stabilabbak, és jelentősen elmaradnak a 2022-es energiaválság idején jegyzett áraktól, ugyanakkor az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása 1990 és 2022 között 32,5 százalékkal csökkent, míg az uniós gazdaság ugyanebben az időszakban mintegy 67 százalékkal nőtt – írja az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!