Román történész: Ursula von der Leyen Orbán Viktor dalát fogja énekelni novembertől

Valentin Stan román történész szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az egyetlen olyan vezető az Európai Tanácsban, aki nyíltan szembe mer menni az összes többi vezetővel. Stan a Maszol.ro-nak adott interjújában kifejtette, hogy Orbán politikai pályafutásának hossza és a szavazatok általi legitimitása már önmagában is elegendő ahhoz, hogy őt Európa legfontosabb vezetőjének tekintsük.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Román történész: Ursula von der Leyen Orbán Viktor dalát fogja énekelni novembertől
Orbán Viktor. Archív Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Stan szerint Orbán Viktor az egyetlen, aki bátran felvállalja álláspontját, még akkor is, ha az szembemegy a többi európai vezető véleményével. „Orbán azt az álláspontot képviseli, amivel a magyar nép felhatalmazta őt” – mondta a történész, hozzátéve, hogy a miniszterelnök egy harcot folytat a békéért és az egyenlőségért az Európai Unión belül. Stan szerint Brüsszelben mindenkinek az érdekeit figyelembe kellene venni, de ez jelenleg nem valósul meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A történész kritikus véleményt fogalmazott meg saját országa kormányáról is. Szerinte a Ciolacu-kabinet azt csinálja, amit mindig is csinált: tökéletesen és azonnal végrehajt. Orbán viszont nem ezt teszi. Ugyanakkor Stan megjegyezte, hogy

egyre többen, Európában és Romániában is, megértik és támogatják a magyar miniszterelnök cselekedeteit.

Az RMDSZ kapcsán Stan kiemelte, hogy a romániai magyar párt vékony jégen jár. A magyar közösség érdekeinek képviseletében elengedhetetlen, hogy erőteljesen együttműködjön a román politikai erőkkel. Ugyanakkor az RMDSZ-nek fontos kapcsolata van Orbánnal és a Fidesszel, és meg kell találniuk az egyensúlyt a kétféle befolyás között, hogy hatékonyan képviselhessék a romániai magyarok érdekeit.

A történész végül jóslatokba is bocsátkozott az interjú során. Véleménye szerint 2024 novemberétől Ursula von der Leyen Orbán Viktor dalát fogja énekelni, ennek oka pedig az lesz, hogy Donald Trump visszatér a Fehér Házba. Stan szerint ez jelentős változást hozhat az európai politikai színtéren.

A Maszol.ro-nak adott interjú egyébként itt olvasható.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!