Hirdetés

RMDSZ: állatonként 70 euró támogatást kaphatnak a húsmarhákat tartó gazdák

Egy új, állami támogatási rendszer kidolgozását szorgalmazza az RMDSZ a húsmarhatenyésztők számára abban a szerdán iktatott törvénytervezetben, amelynek célja az ágazattal foglalkozók kiemelt támogatása.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
RMDSZ: állatonként 70 euró támogatást kaphatnak a húsmarhákat tartó gazdák
Képünk illusztráció Fotó: Domján Levente

Magyar Lóránd, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, a tervezet egyik kezdeményezője rámutatott:

a húsmarhákat tenyésztő gazdák hátrányos megkülönböztetés érte, hiszen állami támogatást eddig csak a tejelő szarvasmarhák után lehetett igényelni.

A szövetség törvénykezdeményezésének célja, hogy a gazdák egyenlő támogatásban részesüljenek az áremelkedésből eredő veszteségek kompenzálására. „Az állami támogatás értéke 70 euró egyedenként, amely a legalább egyszer ellett szarvasmarhákra érvényes. A gazdáknak nem szükséges minimum-állatlétszámmal rendelkezniük. A támogatási kérelmeket a törvény életbelépését követő harminc napon belül lesz lehetőség leadni a Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) helyi vagy megyei kirendeltségeinél. Miután az igénylési periódus lezárul, a fel nem használt összegeket újraosztja az illetékes szaktárca az igénylők között, így a támogatás összege tovább növekedhet húsmarhánként. A kifizetésekre 2024. december 31-ig kerül sor, az egy főre eső támogatás értéke pedig nem haladhatja meg a 250 ezer eurót” – emelte ki Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet társkezdeményezője. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


 
Romániában az utóbbi tíz évben a szarvasmarha-állomány szinte változatlan maradt, akárcsak a hústermelés, ennek fellendítéséhez több hasonló kezdeményezésre van szükség. „A húsmarhatenyésztés kiemelt ágazat a lakosság élelmiszer-biztonsága és az élelmiszeripar nyersanyagellátása szempontjából is. A túlzott költségnövekedéssel szembesülve számos gazdaság került veszélybe. A hatóságok mulasztása, hogy a húsmarhatenyésztők kimaradtak az állami támogatást igénylők sorából, amit közel egy év elteltével sem sikerült orvosolni. Ezt a hátrányos megkülönböztetést hivatott rendezni az általunk kidolgozott törvénytervezet, amely a tejelő szarvasmarhákhoz hasonlóan a húsmarhákat is állami támogatásban részesítené” – mutatott rá Magyar Lóránd, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, Szatmár megyei képviselő.

A törvénytervezetet szerdán iktatták, a képviselőházi és a szenátusi szakbizottsági munkálatokat követően a képviselőház szavaz döntéshozó fórumként a kezdeményezésről – tájékoztat az RMDSZ közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!