Részleges adóamnesztiát hirdetett és a költségvetési kiadásokat csökkentő intézkedéseket vezetett be a kormány

Az adóbeszedés hatékonyságának növeléséről, a költségvetési kiadások észszerűsítéséről és az önkormányzatok beruházásainak támogatásáról szóló sürgősségi rendeletet fogadott el szerdán a kormány. A jogszabály részleteit Marcel Boloş pénzügyminiszter ismertette a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Részleges adóamnesztiát hirdetett és a költségvetési kiadásokat csökkentő intézkedéseket vezetett be a kormány
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A tárcavezető elmondta, hogy 3 százalékos kedvezményt kapnak azok a vállalatok és mikrovállalatok, amelyek határidőre befizették a nyereségadót, illetve a profitadót. Az adótartozásból elengedett összeg a jövő évi adók vagy az állammal szembeni egyéb tartozások kifizetésére használható fel.

Emellett mentesülnek a kamatok és a büntetőkamatok kifizetése alól azok a cégek, amelyek 2024. november 25-ig rendezik az adótartozásaikat.

A pénzügyminiszter adatai szerint a részleges adóamnesztia 330 000 vállalatot érint, amelyek összesen 32,4 milliárd lejjel tartoznak az államkasszának.

Az 5000 lejnél kisebb adótartozással rendelkező magánszemélyeknek csak az adósság felét, 5000 lej felett pedig a 25 százalékát kell befizetniük, ha november 25-ig önkéntesen törlesztenek. Mindkét kategória mentesül a kamatok és a büntetőkamatok kifizetése alól is – sorolta Marcel Boloş, hozzátéve, hogy az augusztus 31-i adatok szerint ez az intézkedés 848 000 adófizetőt érint, akiktől összesen 39,2 milliárd lejt szeretne behajtani az állam.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A szerdán elfogadott sürgősségi rendelet a költségvetési kiadások észszerűsítését is előírja. A jogszabály szerint az állami intézmények és hatóságok dologi kiadásai és a közpénzekből finanszírozott befektetései az év végéig nem haladhatják meg a 2024. január–augusztus közötti időszak havi átlagát. Az intézmények és hatóságok emellett az év végéig nem köthetnek tanácsadással és szakmai képzésekkel kapcsolatos szerződéseket – részletezte a pénzügyminiszter.

Boloş hangsúlyozta, hogy mindezek a megszorítások nem vonatkoznak az önkormányzatokra. Sőt a kormány egymilliárd lejről kétmilliárd lejre emelte azt az összeget, amelyet a helyhatóságok hitelbe felvehetnek az államkincstártól a beruházásaik finanszírozására. Emellett az uniós forrásokból finanszírozott önkormányzati beruházások önrészének 30 százalékát a központi költségvetésből fedezik.

A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy számításai szerint a kiadások mérséklésével egymilliárd lejt takarít meg év végéig a kormány, a részleges adóamnesztia révén pedig november 25-ig 7,9 milliárd lejjel nő az államkassza bevétele. „Tehát összesen közel kilencmilliárd lejjel fog javulni a költségvetési egyenleg” – idézi Boloşt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!