Rangsorolták az egyetemeket: a romániaiak gyengén teljesítettek, Magyarország jobban áll

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Rangsorolták az egyetemeket: a romániaiak gyengén teljesítettek, Magyarország jobban áll
Képünk illusztráció Fotó: Babeș-Bolyai Tudományegyetem

A Times Higher Education legfrissebb globális rangsorában a romániai felsőoktatási intézmények nem szerepeltek kiemelkedően. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és több más hazai egyetem is csupán az 1001–1200. hely közötti tartományban végzett, azaz a legjobb ezerbe sem kerültek be. Romániai viszonylatban a Bukaresti Gazdaságtudományi Akadémia és a Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ért el valamivel jobb eredményt, a 801–1000. közti tartományban.

A maszol.ro által is szemlézett rangsor szerint

a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem fel sem került a listára, amelyen a marosvásárhelyi George Emil Palade Egyetem az 1201–1500. hely közötti tartományban szerepel.

A magyarországi egyetemek jobban teljesítettek: a Semmelweis Egyetem a 251–300., a Debreceni Egyetem pedig a 601–800. tartományban végzett.

A ranglista élén az Oxfordi Egyetem áll, amelyet az amerikai Stanford, MIT, Harvard és a brit Cambridge követ. Közép-Európából a legjobban a Bécsi Egyetem szerepelt, a 119. helyen.

Az intézményeket egyébként öt terület (oktatás, kutatási környezet, a kutatás minősége, gazdasággal való kapcsolat, nemzetközi megjelenés) 18 kritériuma alapján pontozták, a rangsort a pontszám alapján állították össze.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!