Hirdetés

Postai tiltakozások: úgy tűnik, közelednek az álláspontok

A Román Posta igazgatótanácsa hétfőn jóváhagyta a béralapnak a törvényben előírt maximális szintre, azaz mintegy 105 millió lejjel történő növelését; a vállalat 2024-es költségvetés-tervezetét benyújtották a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztériumhoz.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Postai tiltakozások: úgy tűnik, közelednek az álláspontok
Fotó: Blocul Național Sindical/Facebook

A vállalat hétfői közleményében hangsúlyozták, hogy az igazgatótanács „figyelemmel kíséri” a szakszervezettel folytatott tárgyalásokat a kollektív munkaszerződésről, és „pontosításokat” közöltek a múlt heti figyelmeztető sztrájk kapcsán, amelyen a testület szerint „az alkalmazottak 9 százaléka” vett részt. Mint kiemelték, a részvényesek által is jóváhagyott 2023–2027-es vállalatirányítási terv elsődleges célkitűzése az alkalmazottak fizetésének növelése. Ennek érdekében jóváhagyták a béralapnak a törvényben előírt maximális szintre, azaz mintegy 105 millió lejjel történő növelését.


Hirdetés

Hangsúlyozták azt is, hogy a Román Posta széles körű modernizációs folyamaton megy át, amely átszervezéseket és technológiai beruházásokat is magában foglal, és célja a vállalat tevékenységének hatékonyabbá tétele. „A modernizációs folyamat fő haszonélvezői elsősorban a vállalat alkalmazottai, majd az ügyfelek és a román állampolgárok” – fogalmaztak.

A vezetőség szerint kizárólag a konstruktív és valós párbeszéd szolgálhatja a postai dolgozók érdekeit, a munkaügyi konfliktus eszkalálódását „mesterségesnek” tartják – írja az Agerpres hírügynökség.

A vállalat a Romániai Postai Alkalmazottak Szakszervezetének (SLPR) múlt heti tiltakozására reagált. Az érdekvédelmi szervezethez tartozó alkalmazottak múlt szerdán 8 órától 10 óráig beszüntették a munkát. Ez idő alatt a SLPR és az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) más tagszervezeteinek tagjai sztrájkőrséget álltak a Román Posta központi székhelye előtt. A megmozdulást követően a BNS elnöke, Dumitru Costin bejelentette, hogy eredménytelenül zárultak a kollektív munkaszerződésről szóló tárgyalások, és március végén vagy legkésőbb április elején általános sztrájkba lépnek a postai alkalmazottak. A postai dolgozók 400 lejes fizetésemelést és a hűségpótlék 5 és 10 százalék közötti növelését kérik.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!