Hirdetés

Ne kattintsunk a rövid idő alatt sok pénzt ígérő hirdetésekre a közösségi médiában!

A rendőrség újabb internetes csalások hullámára hívja fel a figyelmet, amelyek során egyre több ember esik áldozatul az online bűncselekményeknek. Az elkövetők különféle hirdetések révén próbálják megszerezni az emberek személyes és pénzügyi adatait, majd jelentős összegeket emelnek le számláikról az áldozatok beleegyezése nélkül.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Ne kattintsunk a rövid idő alatt sok pénzt ígérő hirdetésekre a közösségi médiában!
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

A legújabb csalási módszerek között kiemelkedő szerepet kapnak a nagy romániai vállalatok részvényvásárlását ígérő hirdetések, melyek gyakran a közösségi média platformjain terjednek. Ezek a hirdetések nagy nyereségeket ígérnek rövid idő alatt, csalogatva az embereket a könnyű pénzszerzés látszatával.

Az áldozatokkal való kapcsolatfelvétel során az elkövetők személyes adatokat és bankszámlaadatokat kérnek, valamint arra késztetik őket, hogy távoli vezérlő alkalmazásokat, például az ANYDESK nevű alkalmazást telepítsék mobiltelefonjukra. Ezek az alkalmazások lehetővé teszik az ismeretlen személyeknek a hozzáférést az áldozatok eszközein tárolt adatokhoz, beleértve a bankszámlaadatokat is, így könnyen lehetőség nyílik az azokkal való visszaélésre.


Hirdetés

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi javaslatokat teszi az embereknek, hogy ne essenek a csalók áldozatául:

  • Ne kattintson gyanús linkekre: kerülje a közösségi média platformjain található, nagy pénznyereséget ígérő linkeket, amelyek általában irreális nyereségeket ígérnek rövid időn belül.
  • Ne kommunikáljon kétes platformokkal: ne lépjen kapcsolatba olyan képviselőkkel vagy „pénzügyi elemzőkkel”, akik irreális ígéretekkel és nyomásgyakorlással próbálják rávenni Önt befektetésekre.
  • Ne telepítsen távoli vezérlő alkalmazásokat: kerülje el az olyan alkalmazások telepítését, mint az AnyDesk vagy a TeamViewer, melyek lehetővé teszik ismeretlen személyeknek az eszközökön tárolt adatokhoz való hozzáférést.
  • Óvja személyes adatait: soha ne adjon át személyes adatokat, bankszámlaadatokat vagy más érzékeny információkat ismeretleneknek, és ne ossza meg ezeket kétes forrásokkal.

A fent említett csalási módszerek különféle internetes platformokon jelennek meg, és bár egyesek már nem aktuálisak, vagy letiltották, mindig figyeljenek az új csalási kísérletekre.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!