Hirdetés

Mentik a turistákat

Argeş megyei tűzoltók evakuálják a turistákat vasárnap délelőtt a Fogarasi-havasokban található Capra menedékházból, amelyet hajnalban megrongált egy lavina – adja hírül az Agerpres hírügynökség.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Mentik a turistákat
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Az Argeş megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a mintegy hatvan turista evakuálását a szálláshely működtetői kérték. A helyszínre több tűzoltóautót, két mikrobuszt és egy SMURD-autót küldtek. Az akcióban részt vesznek hegyimentők, csendőrök és utászok is.

A felügyelőség közölte, hogy a turistákat a legközelebbi menedékházba próbálják meg elszállítani. Ez a Transzfogarasi út 104-es kilométerszelvényénél található. Ennek az országútnak a 104-es kilométerszelvényétől 2022. október 30-tól hivatalosan tilos a forgalom. A hatóságok ezért vizsgálják, hogyan jutottak fel a turisták a Transzfogarasi út 107-es kilométerszelvényénél található Capra menedékházig a lezárt útszakaszon. Az Argeş megyei rendőrség vasárnap délelőtt közölte, hogy a szabálysértők bírságra számíthatnak.

Vasárnapra virradóra két nagy lavina is lezúdult a Fogarasi-havasokban 2000 méter feletti magasságban. Az egyik a Capra menedékházat is megrongálta, a másikat a Bilea-tó környékén figyelték meg. Személyi sérülés nem történt.

A Szeben megyei hegyimentő szolgálat igazgatója, Dan Popescu arra kérte a Fogarasi-havasokban tartózkodó túrázókat, hogy ne hagyják el a menedékházak környékét. Ezt az Agerpresnek nyilatkozva azzal indokolta, hogy jelenleg a sűrű havazás és a szél erősödése miatt 1800 méter alatt is fokozott a lavinaveszély.

Az igazgató elmondta, hogy a Capra menedékházra zúduló lavina megrongált több leparkolt gépkocsit is.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!