Hirdetés

Megoldásra váró gyergyószentmiklósi gondok

A fizetésképtelenség szélére sodródott a Gyergyószentmiklósi Hő-, Víz- és Csatornaszolgáltató Közmű (HVCSK) – hangzott el többek között a gyergyószentmiklósi önkormányzat csütörtöki, azonnali tanácsülésén. Módosították a költségvetést is.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Megoldásra váró gyergyószentmiklósi gondok
Sok a gond Gyergyószentmiklóson. Beruházások, közszolgáltatások is veszélybe kerülhetnek Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A tanácsülésen elhangzott: mintegy kétmillió lejjel növekedett a gyergyószentmiklósi főtér modernizálására vonatkozó beruházás értéke. Ezt az összeget el nem számolható költségként a városnak kell vállalnia. A tanácsülésen a képviselők ismét követelték a polgármesteri hivataltól azt a beruházási listát, amelyen összesítve szerepelnek az önkormányzat eddig vállalt önrészei, illetve a már szerződésben rögzített el nem számolható költségek. Előbb azt kapták válaszul, vegyék elő a városi tanácshatározatokat, és számolják össze belőlük. Ezen felháborodtak, a kedélyek csillapításáért ígéretet kaptak a városvezetéstől, hogy jövő héten elküldik nekik a kért összesítést.

A tanácsülésen ugyanakkor szóba kerül az is, hogy egy Forradalom negyedi tömbház kimaradt legutóbb a hőszigetelési programból, mert nem fért a megszabott keretbe. Most az újbóli kiírásra benyújtják a 9/B tömbház dokumentációját is, erre is rábólintott a testület. A téma kapcsán a már elkezdődött hőszigetelési munkálatokról kiderült, nagy a lemaradás, kevés pénzt költött el a kivitelező.

– Ha a kivitelező év végéig nem tud legalább ötmillió lej értékben elszámolást összeállítani az elvégzett munkálatokról, szerződésbontás következik – mutatott rá Csergő Tibor polgármester.

Költségvetés-módosítást is előterjesztettek. Ennek kapcsán a helyi közmű súlyos anyagi helyzetére derült fény. Szeptemberben fizetésképtelenség szélére sodródott a cég a korábban felhalmozott adósságok és az alacsony szolgáltatási árak által generált bevételkiesés miatt. A városnál magasabb szintről kell segítséget kérniük, hiszen a gond olyan nagy, hogy meghaladja a várost – közölte a közmű igazgatója, Zólya László.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!