Hirdetés

Megadózott betegszabadság

A legutóbbi – április 12-i – módosítással szűkült azoknak a köre, akik betegszabadság ideje alatt folyósított juttatásra 10 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulást kell fizessenek, de a „felmentés” csak a betegek negyedére vonatkozik.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Megadózott betegszabadság
Enyhébb betegségek, súlyosabb adóterhek Fotó: László F. Csaba

A január elsejétől hatályba lépő sürgősségi kormányrendelet értelmében a betegszabadság ideje alatt kapott juttatásra 10 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulást kellett fizetni. Végül hosszas huzavonát és tárgyalásokat követően április 12-én jóváhagyták azt az újabb kormányrendeletet, amelyben konkretizálják, hogy az összesen 19 kategóriába sorolt és kóddal ellátott betegség közül mely három betegszabadság-típusnál kell befizetni a tíz százalékot. 

– Fizetési kötelezettség alá tartoznak a 01-es – általános betegségek, a 07-es – karanténban töltött szabadság, illetve a 10-es – ahová azok a személyek tartoznak, akik csökkentett munkaidő­ben vannak alkalmazva, mert valamilyen betegségben szenvednek. Ezen kategóriák­ba tartozó személyektől vonják le a betegszabadságra járó juttatásából a tízszázalé­kos hozzájárulást

– mondta Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője. Azok a betegszabadságolók, akik április 12-ét megelőzően voltak betegszabadságon, a régi januári kormányrendelet érvényes, a többi betegszabadságolóra pedig az új rendelet. 


Hirdetés


A tavaly összesen 61 562 beteglapot állítottak ki Hargita megyében, ezek közül a legtöbbet, 33 975-öt családorvosok, a járóbeteg-rendelők 27 529-et és a kórházak 58-at adtak ki. Az egészségbiztosítási pénztár vezetője szerint ezekkel a statisztikai mutatókkal megyénk nem lóg ki a sorból a többi megyéhez viszonyítva. 
A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján a kiállított beteglapok több mint háromnegyedét általános betegségek miatt állították ki, tehát alapjában a rendelet nem sokat változtatott a helyzeten, ugyanis a tízszázalékos kötelezettség még mindig több munkavállalót érint. Ráadásul a világjárvány óta karantén miatt kevés betegszabadságot adtak, a csökkentett munkaidőben dolgozó kategóriában egyetlen beteglapot sem állítottak ki 2023-ban. A munkabalesetet szenvedők, a krónikus betegek, sürgőségi ellátásban részesülők, várandós nők, tbc-s, gyógyíthatatlan betegek, gyerekek és otthoni gondozásra szoruló személyek miatt betegszabadságot igényelt dolgozók mentesülnek a befizetés alól – számolt be az egészségbiztosítási pénztár elnöke. 
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!