Hirdetés

Medvetámadás történhetett a falu közelében

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a medvekérdés ebben a pillanatban Hargita megyében talán a legnagyobb veszély, ami csak létezhet. A néhány nappal ezelőtti székelydobói medvetámadásról a megyeelnök élő videóban számolt be, melyben aggályainak is hangot adott.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Medvetámadás történhetett a falu közelében
Hargita megyében évente nyolc százalékkal nő a medveállomány Fotó: Hargita Népe Archív

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke pénteken élő videóban beszélt arról a tragikus esetről, mely néhány napja Bögöz községben, Székelydobótól egy kilométerre történt. A megyeelnök elmondta: információi szerint a helyi lakosok arról számoltak be, hogy egy 37 éves férfi két hete elindult nyaralóját építeni vagy újítani, de eltűnt. Mivel nem tudtak vele kapcsolatba lépni, keresésére indultak, a település közelében emberi maradványokat találtak.

– Mindazokat, akik azt gondolják, hogy a medvekérdés meg van oldva, szeretném elbátortalanítani, ugyanis két napja Hargita megyében a medve megölt egy embert. A rendőrség egyelőre vizsgálja a körülményeket, de minden jel arra utal, hogy a nagyvad szétmarcangolt egy 37 éves férfit. Ennek ellenére a medvekérdést még most is szőnyeg alá akarják seperni. Beszéltem az illetékes vadásztársulat képviselőjével, őket nem értesítette senki az ügy kapcsán – részletezte Borboly Csaba

Az élő videóban hangsúlyozta: nincs rendben ez a témakör, a medvekérdést nem oldották meg. Szörnyű dolgok történnek itt Hargita megyében a medvetámadások miatt, a hatóságok pedig két napja próbálják ezt az esetet eltitkolni. Úgy véli, a medvekérdéssel kapcsolatos jogszabályok „úgy rosszak, ahogy vannak”. Feltette a kérdést: ha a medve azóta újra ölt volna, ki felelne érte?

– Fel fogom keresni a környezetvédelmi minisztert, és Brüsszelben is sürgetni fogom a nagyvadak kérdésének tárgyalását. Emellett felkérem a vadásztársulatot, hogy sürgősséggel kérjék a kilövési engedélyt a veszélyes egyedre, mert ha igaz, hogy ez az állat szétmarcangolt, megölt egy embert, akkor gyorsan azonosítani kell és el kell távolítani. Az a medve, amelyik embert ölt vagy sebesített meg, ismételten megteheti, akár rövid időn belül – mondta Borboly Csaba videóüzenetében.

Hozzátette:

a statisztikák szerint Hargita megyében évente nyolc százalékkal nő a medveállomány, ezzel a ténnyel érdemben foglalkozni kell.

Azt javasolta, hogy telepítsék át a medvéket az ország más részeire vagy más európai országokba, ahol hasonló körülmények között élhetnének ezek az állatok.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a videóban több ízben is kritizálta a kormányt, mert úgy véli, nem tesznek megfelelő intézkedéseket a medvekérdés kapcsán. A támadás részleteiről készült teljes videó IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!