Hirdetés

Magukat banki alkalmazottaknak kiadó telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség

Telefonos csalókra figyelmeztet a Román Rendőrség, akik banki alkalmazottaknak adják ki magukat.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Magukat banki alkalmazottaknak kiadó telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség
Képünk illusztrácó Fotó: pixabay.com

A rendőrség mellett az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) és a Romániai Bankok Szövetsége is felhívja a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbak az úgynevezett spoofing típusú, azaz a hívószám-hamisítást alkalmazó csalások. Ezek lényege, hogy az áldozat készülékén nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg, hanem egy másik szám, amelyet a hívó fél előre beállít, hogy elnyerje az áldozat bizalmát.

Jelen esetben romániai kereskedelmi bankok telefonszámát használják a csalók, és banki alkalmazottaknak adják ki magukat, majd közlik az áldozattal, hogy a bank jóváhagyta az általa kért kölcsönt. Ilyen helyzetben az emberek első reakciója rendszerint az, hogy mielőbb vonják vissza az állítólagos hiteligénylést. Ezt a felfokozott érzelmi állapotot használják ki a csalók, és elkérik az áldozat személyi és banki adatait, azt állítva, hogy szükség van ezekre az észlelt csalás jelentéséhez és az áldozat számlájáról esetleg eltűnt pénzösszeg visszaszerzéséhez.

„A csalók nagyon jól használják a pszichológiai manipuláció technikáit, rendkívül meggyőzőek és kedvesek” – hívták fel a figyelmet a rendőrségi közleményben. Ebben figyelmeztetik az embereket, hogy mielőtt megadnának bármilyen személyes adatot, ellenőrizzék a hívás valódiságát egy másik kommunikációs csatornán, és ne válaszoljanak a gyanús hívásokra, még akkor sem, ha azok látszólag bankoktól vagy valamilyen intézmény, hatóság részéről érkeznek. A banki alkalmazottak sosem kérnek telefonon jelszavakat vagy bankkártyaadatokat, mint ahogyan a hiteligénylés lemondása sem telefonon történik – írja az Agerpres hírügynökség.


Hirdetés

„Ne válaszoljanak az ilyen kérésekre, és azonnal szakítsák meg a hívást. Hitelről, pénzről ne beszéljenek telefonon!” – javasolja a rendőrség. Ha az áldozat megadta a csalóknak a bankkártyaadatait, azonnal értesítenie kell a bankot, ha pedig kárt szenvedett, feljelentést kell tennie a rendőrségen, illetve tájékoztatnia kell a DNSC-t is – tették hozzá.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!