Környezetvédelmi miniszter: növelni kell a medvék etetéséért járó bírságot

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Környezetvédelmi miniszter: növelni kell a medvék etetéséért járó bírságot
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter szerint szükség van a bírságok összegének növelésére azokkal szemben, akik az út szélén etetik a medvéket. Jelenleg a bírság összege általában 1500 lej, de Fechet tudomása szerint, ha a pénzbírságot legalább 48 órán belül kifizetik, az összeg 200 lejre csökken - írja a maszol.ro.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A miniszter kifejtette, hogy három fő intézkedést rendelt el a transzfogarasi úton:

  • Első lépésként figyelmeztető táblák kihelyezését, amelyek tájékoztatják a turistákat arról, hogy a medvék etetése tilos, és pénzbírsággal sújtandó. Ezeket a táblákat már elküldték az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaságnak (CNAIR), és hamarosan felszerelik őket.
  • Második lépésként Fechet elrendelte térfigyelő kamerák telepítését, hogy a hatóságok nyomon követhessék a törvénysértéseket. A kamerák segítségével a turisták azonosíthatók és megbírságolhatók lesznek, ha medvéket etetnek.
  • A harmadik intézkedés keretében a miniszter heti jelentést kér a bírságok kiszabásáról, hogy folyamatosan nyomon követhessék a helyzetet.

„Azt tapasztaltuk, hogy három héttel ezelőttig jelentős számú bírságot szabtak ki. Az erdőőrség és a csendőrség munkatársai a Transzfogarason és más helyeken igyekeznek tájékoztatni az embereket, hogy a medvéket, ha etetik, azzal halálra ítélik” – tette hozzá Fechet. A miniszter azt is említette, hogy a bírságok összegét növelni kell. „Úgy gondolom, hogy a bírságok összegét is növelni kell, mert egyesek szerint nevetségesen alacsony. Normális esetben 1500 lej a bírság, de ha legalább 48 órán belül kifizetik, akkor szerintem 200 lej. Fontolgatjuk a jogszabály módosítását, hogy szükség esetén magasabb bírságot is alkalmazhassunk” – fejtette ki a környezetvédelmi miniszter.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!