Hirdetés

Kezdődik az elnökválasztási kampány, 14 jelölt száll versenybe az államfői tisztségért

Pénteken éjfélkor kezdődik és november 23-án reggel 7 óráig tart az államfőválasztás első fordulójának kampánya. A romániai elnökválasztás első fordulóját november 24-én tartják, a második fordulóra december 8-án kerül sor.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Kezdődik az elnökválasztási kampány, 14 jelölt száll versenybe az államfői tisztségért
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

November 24-én 14 államfőjelölt közül választhatnak a szavazati joggal rendelkező román állampolgárok. A jelöltek közül kilencet politikai pártok, egyet egy nemzeti kisebbségi szervezet jelölt, négyen pedig függetlenként szállnak versenybe.

A Központi Választási Iroda (BEC) október 10-én sorshúzással megállapította a jelöltek szavazólapi sorrendjét. Ez a következő:

* Elena-Valerica Lasconi – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR);

* George-Nicolae Simion – Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR);

* Ion-Marcel Ciolacu – Szociáldemokrata Párt (PSD);

* Nicolae-Ionel Ciucă – Nemzeti Liberális Párt (PNL);

* Kelemen Hunor – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ);

* Mircea-Dan Geoană – független jelölt;

* Ana Birchall – független jelölt;

* Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternatíva a Nemzeti Méltóságért párt (ADN);

* Sebastian-Constantin Popescu – Új Románia Párt (PNR);

* Ludovic Orban – Jobboldal Ereje (FD);

* Călin Georgescu – független jelölt;

* Cristian Diaconescu – független jelölt;

* Cristian-Vasile Terheş – Román Nemzeti Konzervatív Párt (PNCR);

* Silviu Predoiu – Nemzeti Akció Liga Párt (PLAN).

****

A BEC döntése értelmében a választási kampányban tilos bármilyen juttatást vagy jutalmat adni vagy ígérni a választáson való részvételért cserében.

Az erre kijelölt helyeken elhelyezett hirdetőtáblák, választási plakátok és egyéb választási propagandaanyagok sértetlenségét a polgármesteri hivatal biztosítja a helyi rendőrség támogatásával. Azokon a településeken, ahol nincs helyi rendőrség, a belügyi szervek támogatását veszik igénybe.

A polgármestereknek kötelességük a parlamenti választásokétól eltérő, külön választási pannókat biztosítani a jelöltek számára. Egy hirdetőtáblán jelöltenként egy választási plakát helyezhető el.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Egy másik szabály szerint tilos olyan plakátokat elhelyezni, amelyeken a Románia vagy valamely más ország nemzeti zászlajára emlékeztető színkombináció látható. Tilos ugyanakkor a kampányszlogenekkel feliratozott vagy a jelöltek arcképét ábrázoló járművekkel történő kampányolás, mint ahogyan a hangosbemondóval felszerelt autókkal való kampányolás is.

Az Agerpres hírügynökség arról tájékoztat, kampánycsend idején tilos a választói akaratot befolyásoló tevékenységet folytatni. Ilyen tevékenységnek minősül mindenféle választási anyag terjesztése, a választási üzenetek hang, kép vagy hang és kép formájában történő megjelenítése a köz- vagy magánterületen elhelyezett digitális képernyőkön, illetve a választók arra való ösztönzése, hogy bizonyos jelöltekre szavazzanak, illetve ne szavazzanak.

A kizárólag és egyértelműen a parlamenti választásokra vonatkozó kampánytevékenység folytatása nem minősül az elnökválasztási kampánycsend megsértésének – szögezte le a BEC.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!