Hirdetés

Káposzta mint lehetséges hungarikum?

Ünnepel Gyergyószárhegy ezen a hétvégén: elkezdődött a település híres káposztájának vágása. A településen megadják a módját a termény megünneplésének, háromnapos fesztivált szerveztek erre.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Káposzta mint lehetséges hungarikum?
Fotó: Barabás-Pál Hajnal

Már pénteken elkezdődött a rendezvények sora Gyergyószárhegyen, a településen ugyanis egyre inkább a káposztavágás, terménybetakarítás kapja a legnyomatékosabb hangsúlyt az ünnepelnivalók sorában.

– Nagy az érdeklődés, és a szárhegyi káposzta is megérdemli, hogy olyan programokat rendeljünk mellé, amikkel jól tudjuk promoválni. A gazdákat, akik nemcsak káposztát árulnak ilyenkor, tudjuk segíteni abban, hogy nagyvásárt szervezünk, reklámokkal felhívjuk a figyelmet rá. Hozadéka is van ennek, a szárhegyi káposzta már bekerült a magyar értéktárba, és folyamatban van a hungarikumok közé sorolása. Kezd beérni a termelők sokéves munkája –

közölte lapunkkal Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere.
Szombaton került sor a káposztavágás ceremóniájára. A megnyitó és üdvözlőbeszédek után szekerekkel, lovakkal, autókkal vonultak a Cárinába az ünneplők, ahol Lukács Géza, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének elnöke és a község polgármestere között folyt a jó hangulatú alkudozás a termésért. Némi viccelődés után sikerült kiegyezniük, s idén is a regruták – az idén felnőttsorba lépő fiatalok – kellett besegítsenek a káposztavágásba. Bár az első fejek zsákokba kerültek, a valódi vágásra még kicsit várni kell az aszályos év miatt.

– Sajnos az átlagnak kevesebb mint fele termett, az is egy-két héttel később érett be. Most már három hóharmatot kapott, de  minden gazdát arra kértem, hogy még ne vágják, az érés ugyanis lényeges a savanyításhoz. Szerencsére megértették, így a káposztaeladás és -vágás igazából jövő héten kezdődik, a fesztivál után. Úgy éreztük, nem szabad elrontsuk azt, amit felépítettünk azzal, hogy éretlen káposztát hozunk ki a piacra. Mindenkinek kell a pénz, de azt mondtuk, nem mindenáron

– közölte a káposztatermelők egyesületének elnöke, Lukács Géza.

Arra is felhívta a figyelmet, többen próbálkoznak a környéken szárhegyi káposzta néven más terményt eladni. Azoktól kell vásárolni, akik fel tudják mutatni a minőségi bizonylatot a személyigazolvánnyal együtt, csak ez a garancia a 300 éves minőségre, mutatott rá. 
Szombaton múzeum is nyílt a káposztáról Gyergyószárhegyen a magyarországi Civilis Egyesülettel közreműködve. Kulpinszky Eleonóra, a szervezet vezetője rámutatott, a káposzta tulajdonképpen egész életünket végigkíséri, hiszen káposztát kínálnak a keresztelőn, a lakodalomban és a halotti toron is. A kántorlakban kialakított káposztamúzeumban most a termesztéshez, feldolgozáshoz használatos tárgyakat állították ki, de a bővítése, interaktívvá tétele is tervben van. A kiállítás felépítésében szerepet vállaló Tarisznyás Márton Múzeum munkatársai is kérték, akinél porosodik odaillő eszköz, ajánlja fel a múzeumnak, hogy még gazdagabb lehessen a bemutatott anyag.

Káposzta mint lehetséges hungarikum?


 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!