„Kapjátok el a torkát!” – kiabálták az RMDSZ frakcióvezetője után az AUR tüntetői Bukarestben

Lehurrogták és megfenyegették szerdán a parlament épületének közelében a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tüntetői Csoma Botondot.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
„Kapjátok el a torkát!” –  kiabálták az RMDSZ frakcióvezetője után az AUR tüntetői Bukarestben
Fotó: George Simion Facebook-oldala

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a sajtónak elmondta, hogy az ellenzéki párt demonstrációja miatt a csendőrök nem engedték be a parlamentbe a megszokott bejáraton, ezért a tömegen átvágva egy másik bejárathoz igyekezett. Beszámolója szerint útja közben kifütyülték és megfenyegették az AUR tüntetői. A tömeg agresszív volt, többen azt kiabálták, hogy „kapjátok el a torkát!”. Csoma szerint a tüntetők felismerhették, mert az is elhangzott, hogy „kifelé az RMDSZ-szel!”. Amikor a bejárathoz közeledett, többen utánaszaladtak, de a csendőrök megállították őket.

Elfogadhatatlan, ami történt

– nyilatkozta az újságíróknak a politikus a parlamentben.

Csoma szerint a tüntetőket félrevezette „a szélsőséges és sovén” AUR, mert semmi sem igaz abból, amit az ellenzéki párt állít a képviselőház szerdai napirendjén szereplő törvényekről. Emlékeztetett arra, hogy a demonstráció résztvevői Ludovic Orban független képviselőt bántalmazták is. Az AUR tüntetését törvénytelennek nevezte, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy engedély nélkül megtarthatták.

Engem nem lökdöstek meg, a csendőrök állították meg őket. (...) Persze ha nem lettek volna a csendőrök, talán engem is meglökdösnek, vagy megütöttek volna...

– tette hozzá.

Az RMDSZ frakcióvezetője figyelmeztetett, hogy az ilyen jellegű tüntetések elfajulhatnak, ezért szerinte a parlament házbizottságában meg kell vitatni a szerdai incidenseket és a megelőzésüket szolgáló biztonsági intézkedéseket. „Nem hiszem, hogy teljes mértékben korlátozni kellene a bejutást a parlamentbe, (...) nem kell elválasztani minket a polgároktól. De bizonyos biztonsági intézkedéseket be kell vezetnünk” – idézi az Agerpres hírügynökség Csoma Botondot.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!