Hirdetés

Szenátusi szakbizottságok: 17 éves kiskorúak is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében

Hétfői együttes ülésén a szenátus jogi és védelmi bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a B és BE kategóriás jogosítvánnyal rendelkező 17 éves kiskorúak felnőtt kísérő jelenlétében vezethetnek gépjárművet. A felnőtt kísérőnek legalább 10 éve B és BE kategóriás jogosítványal kell hogy legyen.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Szenátusi szakbizottságok: 17 éves kiskorúak is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében
Képünk illusztrácó Fotó: Hodgyai István

A közúti közlekedést szabályozó sürgősségi rendeletet (KRESZ) és a büntető törvénykönyvet módosító jogszabályjavaslatot négy párt (PNL, RMDSZ, USR, PSD) frakciójának tagjai és függetlenek nyújtották be a parlamentbe.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Indoklása szerint a törvénymódosítás felelős magatartásra ösztönzi a fiatal járművezetőket.

A tervezet szerint a felnőtt kísérőt vonják felelősségre, ha a járművet vezető kiskorú megszegi a közlekedési szabályokat.

„Úgy véljük, hogy egy legalább tíz éve jogosítvánnyal rendelkező személy elegendő tapasztalatot szerzett a járművezetés, a közlekedési szabályok betartása és a közlekedés résztvevőinek tisztelete terén. Így a kezdő járművezetők baleseti kockázata jelentősen csökken, amint tapasztalatot szereznek a forgalomban” – olvasható az indoklásban.

A tervezet beterjesztői hivatkoznak arra is, hogy több uniós tagállamban és Nagy-Britanniában is lehetővé teszik a kiskorúak számára a járművezetést tapasztalt felnőtt kísérő jelenlétében, ami pozitív hatással volt a közúti közlekedésbiztonságra.

A jogszabályjavaslatot a szenátus vitatja meg első házként.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!