Hirdetés

Ismét előkerült a régiósítás: az USR összevonná a megyéket, így a jelenlegi 41 helyett 7 maradna

Benyújtotta a bukaresti parlamentnek közigazgatási reformcsomagja első törvénytervezeteit a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely az önkormányzatok számának drasztikus csökkentésével karcsúsítaná az államot.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Ismét előkerült a régiósítás: az USR összevonná a megyéket, így a jelenlegi 41 helyett 7 maradna
Fotó: USR/Facebook

Az USR kedden kiadott közleménye szerint a párt szenátusi frakcióvezetőjének és két képviselőjének aláírásával beterjesztett tervezet fejlesztési régiónként

összevonná a megyéket, így a jelenlegi 41 megye helyett 7 maradna,

Bukarestben pedig megszűnne a hat kerületi önkormányzati képviselő-testület, a fővárost egyetlen főpolgármesteri hivatal és közgyűlés igazgatná.

Az USR elképzelése szerint nem viselhetne városi rangot 20 ezer lakosnál kisebb település, a községeket pedig (több faluból) legalább 3000 lakossal lehetne kialakítani.

A tervezet a helyben maradó adóbevételek növelésével bátorítaná önkéntes egyesülésre a kisebb településeket. A települések fúzióiról helyi népszavazásokkal lehetne dönteni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A parlamenti választásokra és kormányzati szerepre készülő ellenzéki párt szerint jelenleg tíz romániai település közül kilenc „csődtömeg”, nem képes a közösségeket fejleszteni, és csak arra való, hogy a közpénzeket a „pártklientúrához” juttassa.

Az alkotmánymódosítás nélkül is megvalósítható közigazgatási reformtól az USR azt reméli, hogy ezzel mintegy 17 milliárd lejt (1370 milliárd forintot), vagyis 2000 kilométernyi autópálya vagy 5-6 regionális kórház megépítésére elegendő közpénzt lehetne megtakarítani évente.

Mint ismeretes, december elsején lesznek a parlamenti választások. Az utóbbi hónapokban a jelenlegi nagykoalíció pártjai, a Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nicolae Ciucă szenátusi elnök vezette jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) között egyre inkább kiéleződött az ellentét, ezért a politikai elemzők arra számítanak, hogy a választások után mindkét nagy párt inkább az USR-vel, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen próbál kormánytöbbséget alkotni.

A közigazgatási szempontból semmilyen hatáskörrel nem rendelkező fejlesztési régiókat kizárólag statisztikai megfontolások alapján 1998-ban jelölte ki az európai integrációra készülő Románia. Az erdélyi, partiumi és bánsági megyéket nem történelmi tájegységenként, hanem a lakosság száma alapján sorolták be a Nyugati, Északnyugati és Központi Fejlesztési Régióhoz – írja az MTI.

Korodi Attila a Facebookon adott hangot véleményének a tervezettel kapcsolatosan. Mint mondta, ez életbelépése esetén megszüntetné a székelyföldi megyéket, és olyan emberek kerülnének döntési pozicióba, akik távol vannak a helyi problémáktól. A csíkszeredai polgármester videója itt tekinthető meg.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!