Írásbeliznek a pótérettségizők, a román vizsgán már túl vannak

Véget értek a múlt héten a kompetenciapróbák, elkezdődött az idei pótérettségi írásbeli szakasza. Megyénkben majdnem ezren iratkoztak be, és akárcsak az előző években, legtöbben románból és matematikából újráznak. Az első nap problémamentesen zajlott, a magyarul tanulóknak még három vizsganap van hátra.

Asztalos Ágnes
Írásbeliznek a pótérettségizők, a román vizsgán már túl vannak
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

Megyénkben három vizsgaközpontban, a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnáziumban, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, valamint a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskolában szervezik meg az írásbeli próbákat. Korábban már megírtuk, hogy összesen 909-en iratkoztak be a pótérettségire, 85 százalékuk idén fejezte be a középiskolát, de nem vett részt az érettségin, vagy nem sikerült a vizsgája. Sipos István tanfelügyelő közölte, hogy a legtöbben – több mint 800-an – a román nyelv és irodalom próbára iratkoztak be. Ezzel a vizsgával indult hétfőn reggel az írásbelik sora, végül 767-en jelentek meg, és 68 hiányzót jegyeztek. Egyik vizsgaközpontból sem jeleztek rendellenességet, nem kellett kizárni senkit – tudtuk meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint ismert, a román és anyanyelv mellett a szaknak megfelelő kötelező és a szaknak megfelelő választott tantárgyból is van írásbeli. Sokaknak kell a matematika is, a román után ebből a tárgyból próbálkoznak újra a legtöbben.

Sipos István még elmondta lapunknak, hogy összesen tíz esetben hagyott jóvá a tanfelügyelőség illetékes bizottsága sajátos feltételeket a pótérettségi írásbeli szakaszára. A legtöbben hosszabbítást kértek és kaptak, vannak cukorbeteg diákok, akiknek engedélyezték élelmiszer bevitelét a vizsgaterembe, van, aki gondolattérképet vihet be (ez a vizuális eszköz segít például a tennivalók sorrendjében, az idő beosztásában stb.), és van, aki végtagműtét miatt még nem tud megfelelően írni, ezért ő diktálhatja a megoldásokat. 

Kedden, a vizsga második napján a kötelező tantárgy van soron, szerdán a választott tárgy, csütörtökön pedig az anyanyelvi próba zárja a pótérettségit. Eredményeket először augusztus 26-án közölnek, elégedetlenség esetén aznap délután lehet benyújtani fellebbezést. A megóvott dolgozatok újrajavítása utáni végleges eredményeket augusztus 30-án hozzák nyilvánosságra a bacalaureat.edu.ro oldalon.

A sikeres érettségihez a kompetenciavizsgákon való részvétel szükséges, az írásbelin minden egyes tantárgyból el kell érni legalább az ötös jegyet, de az átlagnak meg kell haladnia a hatost.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!