Iohannis a tanévnyitón: el kell fogadnunk, hogy gyökeresen megváltozott az oktatás szerepe a tanulók életében

Az iskolák biztonságának fontosságát hangsúlyozta Klaus Iohannis hétfőn, a tanévkezdés alkalmából.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Iohannis a tanévnyitón: el kell fogadnunk, hogy gyökeresen megváltozott az oktatás szerepe a tanulók életében
Fotó: Klaus Iohannis/Facebook

Az államfő Ligia Deca tanügyminiszterrel együtt a bukaresti Mihai Viteazul Főgimnázium tanévnyitó ünnepségén vett részt. Beszédében hangsúlyozta, hogy a tanügyi törvényekbe átültetett Képzett Románia program egyik célkitűzése egy olyan iskolai és egyetemi közeg megteremtése volt, amely nemcsak az oktatás folyamatának biztosít megfelelő körülményeket, hanem amely mindenkinek védelmet és megbecsülést nyújt. Kifejtette, a tanulók sikere nagymértékben függ a családok és az iskola közötti kommunikációtól és együttműködéstől, valamint a szülők erkölcsi támogatásától.

„El kell fogadnunk, hogy gyökeresen megváltozott az oktatás szerepe a tanulók életében, ahogy a gazdaság, az ipar vagy a társadalom is mélyreható változásokon megy keresztül.

Ahhoz, hogy fenntartható legyen, a gazdasági növekedést és a közjólétet olyan polgároknak kell biztosítaniuk, akik képesek önálló, tájékozott, olykor talán kockázatos döntéseket hozni

– mondta Iohannis.

Az államfő beszélt az iskolai infrastruktúra és felszereltség korszerűsítéséről is. „Rendelkezünk az iskolák modernizálásához, többek között a »zöld iskolák« kialakításához szükséges pénzalapokkal” – mondta, hozzátéve, hogy az Országos Helyreállítási Terv keretében folyó oktatási és foglalkoztatási operatív program révén további 2,2 milliárd eurót fordíthat Románia az oktatással kapcsolatos beruházásokra.

Mindazonáltal az iskolát elsősorban nem az impozáns épülete és korszerű felszereltsége minősíti, hanem a diákok eredményei, a vizsgákon és tantárgyversenyeken elért sikereik és saját egyéni boldogulásuk. Az oktatás ezért nemcsak egy jól megszabott folyamat, hanem út is az önmegismerés és személyiségfejlődés felé – idézi az államfőt az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!