Hirdetés

Ingatlanadó-kedvezményt kapnak az önkormányzatoktól, akik idén legalább háromszor adnak vért

Ingatlanadó-kedvezményben részesíthetik jövő évtől az önkormányzatok azokat az állampolgárokat, akik idén legalább háromszor vesznek részt véradáson.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Ingatlanadó-kedvezményt kapnak az önkormányzatoktól, akik idén legalább háromszor adnak vért
Képünk illusztráció Fotó: Illusztráció

Erről rendelkezik az az RMDSZ által is kezdeményezett jogszabály, amely megadja a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy szabadon dönthessenek az adókedvezmény mértékéről és annak bevezetéséről.

A törvény célja ösztönözni a véradást és segíteni az életmentő orvosi beavatkozásokat. Az intézkedésről kedden szavazott a képviselőház plénuma.

„A törvénykezdeményezés többpárti összefogás eredményeként jött létre, amellyel a véradás fontosságára hívjuk fel a figyelmet és

ösztönözni szeretnénk az állampolgárokat arra, ha egészségi állapotuk engedi, éljenek a véradás lehetőségével, hiszen egy egyszeri véradás akár három életet menthet meg.

A tavalyi évben 320 ezer véradót regisztráltak Romániában, ez azt jelenti, hogy a lakosság kevesebb mint 1,8 százaléka élt a véradás lehetőségével. Ez az arány kétszer alacsonyabb, mint amennyi vérre szükségük lenne a betegeknek és a kórházaknak” – idézi Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt, a törvénytervezet társkezdeményezőjét a szövetség közleménye.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A jogszabályba foglalt adókedvezmény összevonható azzal a 10 százalékos adókedvezménnyel is, amelyet az adófizetők minden év március 31-ig vehetnek igénybe, ha az év első felében fizetik be adóikat az önkormányzatoknak.

A véradással járó adókedvezmény igényléséhez szükséges dokumentumokat a helyi önkormányzat határozza meg, amennyiben az önkormányzat él a törvény által nyújtott lehetőséggel a véradás szorgalmazása céljából. Az adókedvezmény mindig a következő év január elsejétől vehető igénybe, ha egy év leforgása alatt legalább háromszor vesznek részt véradáson.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!