Hirdetés

Frissítették az energiakártyák kedvezményezettjeinek listáját

További 350 ezer személlyel bővült az energiakártyák kedvezményezettjeinek listája az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatok begyűjtése és feldolgozása után – közölte csütörtök este az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Frissítették az energiakártyák kedvezményezettjeinek listáját
Fotó: mfe.gov.ro

A tájékoztatásban leszögezték, voltak esetek, amelyekben nem lehetett megállapítani, hogy hányan élnek egy lakásban, ezért az érintett személyeknek egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban kellett tisztázniuk a helyzetet. A Román Posta 458 323 ilyen nyilatkozatot gyűjtött be, és ezek átvizsgálása nyomán 350 738 új fogyasztási hely került fel a kedvezményezettek listájára. Az ezeknek járó energiakártyákat a következő napokban osztják ki. Eddig 1,7 millió háztartáshoz jutottak el az energiaszámlák kifizetésére használható kártyák. 

A Román Posta ugyanakkor 590 087 jogosulatlansági értesítést oszt ki március 7-éig, ebből 303 678 olyan személyek nevére szól, akiknek a jövedelme meghaladja a 2000 lejt, 286 409 esetben pedig azért nem jár a támogatás, mert a háztartásban élők átlagjövedelme meghaladja a 2000 lejt. 

A közleményben idézett Marcel Boloş miniszter emlékeztetett, előfordulhatnak olyan esetek, amikor a háztartás átlagjövedelmének kiszámításakor olyan lakók jövedelmét is figyelembe veszik, akik valójában már nem élnek ott. Ilyen helyzetekben szociális ankétot lehet kérni az önkormányzattól a helyzet tisztázására. Bővebb felvilágosítás a 0319966-os telefonszámon kérhető a témával kapcsolatban – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma azt is közölte, hogy amióta lehet használni a kártyákat, azaz február 20-ától kezdődően, több mint 225 ezer kifizetés történt ezekkel, több mint 71 millió lej értékben. 

A kormány döntése szerint idén 1400 lejes segélyt kapnak a rászorulók energiaszámláik kifizetésére. A háztartásonként megítélt támogatást két, egyenként 700 lejes részletben folyósítják, ez villany-, gáz- és központifűtés-számlák, továbbá gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok kifizetésére használható. Az energiakártyával a postásnál (ebben a hónapban legalább kilencezer postásnál lesz optikai leolvasó) vagy a Román Posta kirendeltségeinél lehet fizetni – írja az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!