Fontos tudnivalók a vasárnapi helyhatósági és európai parlamenti választásokról

Június 9-én, vasárnap, egyidejűleg tartják a helyhatósági és az európai parlamenti választásokat. A szavazók összesen öt különböző szavazólapot kapnak: egyet az európai parlamenti képviselőjelöltek, egyet a helyi tanácsosjelöltek, egyet a polgármesterjelöltek, egyet a megyei tanácsosjelöltek és egyet a megyei tanácselnökjelöltek számára.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Fontos tudnivalók a vasárnapi helyhatósági és európai parlamenti választásokról
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

Közöljük a fontosabb információkat a helyhatósági, valamint az európai parlamenti választásokkal kapcsolatosan.

Helyhatósági választások

A helyi választásokon minden 18. életévét betöltött, szavazásra jogosult román állampolgár részt vehet, akinek van állandó vagy ideiglenes romániai lakcíme. A szavazásra jogosultak csak a lakóhelyük szerinti településen adhatják le voksaikat, a helyi polgármesteri hivatal által frissített választói névjegyzék alapján. Külföldről nem lehet szavazni a helyi választásokon. Azok az uniós állampolgárok, akik Romániában élnek, speciális pótlistákra kerülhetnek fel, hogy szavazhassanak. A tartózkodási hely szerinti szavazáshoz a választóknak legalább 60 nappal a választások előtt igazolást kell szerezniük a tartózkodási címükről, majd legalább 45 nappal a választások előtt regisztrálniuk kell a választói névjegyzékbe.

Hol lehet ellenőrizni?
A választói névjegyzék alapján tájékozódhatnak a szavazók arról, hogy melyik szavazókörzetben adhatják le szavazatukat. Ez a az adatbázis tartalmazza az összes szavazásra jogosult, 18 év feletti román állampolgár adatait. A személyi szám és a vezetéknév megadásával lehet ellenőrizni a szavazóhelyet, erre a linkre kattintva.

Azok az uniós állampolgárok, akik Romániában állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek, és nem szerepelnek a Bevándorlási Főfelügyelőség nyilvántartásában, kérhetik, hogy felkerüljenek a pótlistára a polgármesternél.

A szavazóhelyiségek június 9-én reggel 7-től este 10 óráig tartanak nyitva. Azok, akik 22 órakor még a szavazóhelyiségben tartózkodnak vagy a bejárat előtt várakoznak, legkésőbb éjfélig leadhatják szavazatukat. A négy szavazólapot – a helyi tanácsosjelöltekre, a megyei tanácsosjelöltekre, a polgármesterjelöltekre és a megyei tanácselnökjelöltekre – ugyanabban a szavazóhelyiségben kell leadni, érvényes személyazonosító okmány bemutatása után.

Fontos tudnivalók a vasárnapi helyhatósági és európai parlamenti választásokról

Európai parlamenti választások

Az európai parlamenti választások során a román állampolgárok az Európai Parlament 33 romániai képviselőjét választják meg. A román állampolgárok mind Romániában, mind külföldön szavazhatnak. Az országban a lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti szavazókörzetben az állandó választói névjegyzék alapján, illetve a lakóhely szerinti településen kívül bármely más szavazóhelyiségben a pótlista alapján lehet szavazni.

Mi a választói pótlista?
A választói pótlista lehetőséget biztosít arra, hogy a választópolgár kérvényezze a névjegyzékbe történő felvételét a választás napján is, ha igazolni tudja, hogy jogosult a szavazásra. Ez általában egy helyi választási iroda vagy szavazókör jegyzője által vezetett lista, amelyre az érintett választók felkerülhetnek a megfelelő igazolások bemutatása után.

Június 9-én a szavazóhelyiségek reggel 7 és este 10 óra között tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 22 órakor még a szavazóhelyiségben tartózkodnak vagy a bejárat előtt várakoznak, legkésőbb éjfélig leadhatják szavazatukat. Külföldön bármelyik külképviseleti szavazókörzetben lehet szavazni a választói pótlista alapján. A szavazati jog nem függ a választói névjegyzékbe való felvételtől vagy az állandó külföldi lakcím bejelentésétől. A román állampolgárok a következő okmányok valamelyikével szavazhatnak külföldön: személyazonosító igazolvány, elektronikus személyazonosító igazolvány, ideiglenes személyazonosító igazolvány, diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél.

Fontos tudnivalók a vasárnapi helyhatósági és európai parlamenti választásokról

Az Agerpres hírügynökség közlése szerint azok a román állampolgárok, akik más uniós tagállamok választói névjegyzékében szerepelnek, csak akkor vehetnek részt a romániai EP-választásokon, ha nyilatkoznak arról, hogy nem szavaztak az adott tagállamban az EP-választásokon. Az EP-választások során a választók egy szavazólapot kapnak, és egyetlen zárt jelöltlistára szavazhatnak. A szavazólapon szerepelnek a választásokon nyilvántartásba vett politikai pártok vagy választási szövetségek, valamint az európai parlamenti képviselői tisztségre javasolt jelöltjeik.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!