Hirdetés

Fókuszban a helyi zenekarok az idei Szent György Napokon

A 2024-es Szent György Napok főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene-fesztiválról tartottak a minap sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek – tájékoztatnak szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményükben a szervezők.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Fókuszban a helyi zenekarok az idei Szent György Napokon
Fotó: szentgyorgynapok.ro

Elhangzott: Sepsiszentgyörgy megbecsüli és támogatja a helyi zenekarokat, és ennek része az is, hogy a Szent György-napi kavalkádban nem valamikor délelőtt, valamilyen eldugott helyszínen biztosít fellépési lehetőséget ezeknek, hanem a főszínpadon és főműsoridőben. Másik kérdés az, hogy ha igaz, hogy Erdélyben valószínűleg Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó jó zenészek száma, akkor rendkívül nehéz feladat kiválasztani azokat, akik lehetőséget kapnak a főszínpadon megmutatni magukat.

Íme, mire jutottak idén a szervezők:

Pénteken, április 26-án, 18 órakor a Raklap együttes játszik, amelynek tagjai piszkosul fiatalok és szemtelenül tehetségesek. Bár átlagéletkoruk nem éri el a 18 évet, többségük még most készül érettségizni, mégis legyártottak már öt klipet, nemrég pedig megjelent első nagylemezük, Alicsdmeafoldetmertleakrokszalni címmel. A zenei stílusukat nem könnyű azonosítani, olyan is volt már, aki „neopszichedelikus progresszív alternatív székely posztpunknak” nevezte. A lényeg számukra a zene zsigerisége és az elsöprő előadásmód. Óriási megtiszteltetésként élték meg, hogy a Kispál és a Borz őket választotta előzenekarnak a Budapest parkos koncertjére, de utána sem tűntek el: 2023-ban számos alkalommal léptek fel hazai fesztiválok és klubok színpadán, tavaly év végén pedig megjelent A Raklap-sztori című dokumentumfilm, amely a zenekar történetét mutatja be.

– Az az igazság, hogy szerencsénk volt: hármasával vettük a lépcsőket, mindig olyan emberekkel találkoztunk, akik segítettek. Persze ez azzal a veszéllyel is jár, hogy kimaradnak dolgok, azokat szorgalmasan próbáljuk pótolni, mindennap, mindenkitől igyekszünk valamit eltanulni, ellesni. Nem szeretnénk a zenénket besorolni valahová, nem szeretnénk, ha „bedobozolnának”, szabadon szeretnénk alkotni – nyilatkozta Hubbes Mátyás, a Raklap frontembere.


Hirdetés

Szombaton, ugyancsak 18 órától, a Made in Sepsi vonal folytatódik, amelyet Dancs Zsolt „talált ki” 2021-ben azzal a céllal, hogy helyi zenekaroknak lehetőségük legyen a főszínpadon bemutatkozni. 2022-ben tíz helyi együttes lépett fel, 2023-ban három „régi” banda kapott lehetőséget, idén „csak” egy együttes koncertezik, de ez a résztvevők számában nem marad el a korábbi évek fellépőitől: a Sepsi Gospel Band & Luiza Zan.

szentgyorgynapok.ro

A gospel, ha nem is ismeretlen, de felénk legalábbis ritkán előadott zenei műfaj, amelynek megjelenése az Amerikába behurcolt afrikai rabszolgákhoz köthető. Ennek megfelelően a gospel (angolul evangéliumot jelent, eredete az óangol gödspel; göd=jó, spel=mesélni) eredetileg az evangéliumi tanítások érzelemtől átfűtött formában való előadását jelenti. Abban, hogy Háromszéken ez mégis aránylag ismert műfajnak számít, elévülhetetlen érdemei vannak Cserkész Emesének, aki egy személyben tanár, énekes, karmester, a Tamási Áron Színház korrepetitora, a Voces női kar, valamint a Snaps Vocal-Band alapítója, hogy csak a fontosabb projektjeit említsük.

– A gospel egy magával ragadó, pozitív energiákat sugárzó műfaj, amely szó szerint – ezt a saját és testvérem példájából mondhatom – gyógyít. Öröm énekelni, öröm hallgatni, abban reménykedünk, hogy 75 perces koncertünk egyaránt elnyeri a fiatalok és idősek tetszését – mondta Cserkész Emese.

Az idei Szent György Napokon Románia „egyik legjobb jazzhangjának” tartott, a bukaresti pezsgésből Háromszékre költözött Luiza Zannal lép fel, aki úgy véli: a gospel „a legnehezebb zenei műfaj”.

– Aki gospeléneklésre adja a fejét, annak ismernie kell a klasszikus zenét, otthon kell lennie az egyházi zenében, tudnia kell dzsesszt, reggae-t, kicsi popot, mindent. A jól előadott gospelnek azonban csodálatos hatása van: arra számítunk, hogy a közönség velünk fogja énekelni a refrént –  mondta a számos díjat magáénak tudó, rangos nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő előadóművész.

Még bejelentettek egy főszínpadi fellépőt, amely ha nem is helyi, de erdélyi: vasárnap 17 órakor a kolozsvári Knock Out lép fel. Az 1993-ban alakult banda, amely valószínűleg a legrégebbi aktív romániai magyar rockzenekar, ízig-vérig erdélyi zenét játszik, számos bel- és külföldi fesztiválon bizonyította, hogy nem érdemtelenül vált az erdélyi magyar rockszínpad egyik legkedveltebb együttesévé.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!