Hirdetés

Ennyi pénzből gazdálkodnak a romániai háztartások

2022 harmadik negyedévében 6668 lejt tett ki a romániai háztartások havi átlagjövedelme, az egy főre jutó jövedelem pedig 2662 lej volt – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ennyi pénzből gazdálkodnak a romániai háztartások
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közlemény szerint a háztartások átlagos havi kiadása 2022 harmadik negyedévében 5816 lej (személyenként 2322 lej), a teljes jövedelem 87,2 százaléka volt. Az INS adatai szerint a pénzbeli jövedelem háztartásonként átlagosan havi 6240 lejt (személyenként 2491 lejt), a természetbeni jövedelem pedig háztartásonként havi 428 lejt (személyenként 171 lejt) tett ki.

A bérek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást, a háztartások összes jövedelmének 68,2 százalékát. Emellett a szociális ellátásokból származó jövedelem (19,6 százalék), az egyéni, nem mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelem (2 százalék), a mezőgazdaságból származó jövedelem (2,1), valamint a természetbeni jövedelem (6,4) – elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek értéke (4,9), a vagyon és az eszközök értékesítése (0,6) is hozzájárult a háztartások teljes jövedelméhez.

Az INS szerint a lakóhely (város vagy vidék) a jövedelmek szintjét és struktúráját is befolyásolja.

A háztartások kiadásaiban a legjelentősebb tételeket az élelmiszerek és nem élelmiszer-jellegű termékek, illetve szolgáltatások vásárlása, az adók és illetékek befizetése, valamint a háztartások működésével kapcsolatos kiadások (takarmányok, a háztartási termeléshez szükséges munkaerő, vetőmagok, állategészségügyi szolgáltatások) képezték.
A lakásvásárlás vagy -építés, termőföldvásárlás, egyéb nagyobb beruházás, részvényvásárlás átlagosan csak a kiadások 1,2 százalékát tette ki. Az élelem és nem alkoholos italok vásárlásával járó költségek az összkiadások 33,3 százalékát képezték.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!