Elrendelte a kormányfő a szeizmikus kockázatelemzéssel foglalkozó tárcaközi bizottság létrehozását

Elrendelte csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök a szeizmikus kockázatelemzéssel foglalkozó tárcaközi bizottság létrehozását.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elrendelte a kormányfő a szeizmikus kockázatelemzéssel foglalkozó tárcaközi bizottság létrehozását
Archív Fotó: Hargita Népe Archív

A kormány közleménye szerint az új testület iránymutatással és megoldásokkal szolgál majd a kabinetnek, hogy minél jobban fel tudják készíteni a lakosságot és az infrastruktúrát egy esetleges földrengésre. A bizottságnak az emberek védelmét szolgáló koherens és integrált intézkedéseket kell kidolgoznia minél rövidebb időn belül, illetve fel kell készítenie a hatóságokat a gyors és hatékony reagálásra különféle vészhelyzetekben, például földrengés esetén – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A bizottság munkálataiban részt vesznek majd a miniszterelnöki kancellária kijelölt képviselői, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes megbízottja, továbbá a közlekedési, a belügyminisztérium, a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős tárca, az energiaügyi, a fejlesztési, az egészségügyi, az oktatási, a kulturális és a mezőgazdasági minisztérium képviselői. 

Emellett képviselteti magát a testület ülésein a Román Akadémia, az Állami Építészeti Felügyelőség, a földfizikai intézet, a Romániai Műszaki Egyetemek Szövetsége, a Romániai Megyei Önkormányzatok Szövetsége, a Romániai Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Romániai Városok Szövetsége és a Romániai Községek Szövetsége is. 

A testület sürgősen felméri az oktatási minisztérium nyilvántartásában szereplő, 1-es szeizmikus kockázati kategóriába sorolt iskolaépületek helyzetét, és a fejlesztési minisztérium támogatásával biztosítja a finanszírozást a megerősítési munkálatokhoz – szögezték le a közleményben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!