Csökkent az átlagbér augusztusban, de a statisztikák szerint még mindig 5100 lej fölött volt

Idén augusztusban júliushoz képest 84 lejjel (1,6 százalékkal) 5158 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Csökkent az átlagbér augusztusban, de a statisztikák szerint még mindig 5100 lej fölött volt
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A bruttó átlagbér 8443 lej volt augusztusban, 137 lejjel (1,6 százalékkal) kevesebb, mint az előző hónapban. A legnagyobb nettó átlagbért – 11 204 lejt – a számítástechnika ágazatában jegyezték, a legkisebbet – 2972 lejt – a ruhagyártásban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Augusztusban a gazdasági ágazatok többségében csökkent a nettó átlagfizetés júliushoz képest, elsősorban amiatt, hogy a munkáltatók előző hónapban különféle bónuszokat, természetbeni és pénzbeli juttatásokat, a nettó nyereségből származó összegeket és egyéb juttatásokat (beleértve az utalványokat) nyújtottak a munkavállalóknak. A nettó átlagbér csökkenéséhez a vállalatok bevételeinek csökkenése, illetve a nyári szabadságok is hozzájárultak (utóbbiak ideje alatt például az alkalmazottak nem jogosultak élelmiszer-utalványokra és más pótlékokra).

A legnagyobb mértékben, 23,7 százalékkal a kokszgyártásban és kőolajból előállított termékek gyártásának ágazatában, illetve a légi szállításban (11,2 százalékkal) csökkentek a bérek.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, csökkentek a bérek a közigazgatásban (-1,4%) és a tanügyben (-0,7%), nőtt viszont a szociális ellátásban és az egészségügyben (+1,9%) – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!