Hirdetés

Borboly Csaba: számoljuk fel a medvekérdést, a villanypásztort, a pásztorkutyákat és a kártérítéseket övező hiedelmeket

Hargita Megye Tanácsa a Régiók Európai Bizottságával (RB) partnerségben március 8-án, pénteken helyi tanácskozást tartott a biológiai sokféleség védelméről és a nagyragadozókkal való együttélésről Európában. Az esemény az új véleménytervezet mentén zajlott, amelynek előadója Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke volt.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Borboly Csaba: számoljuk fel a medvekérdést, a villanypásztort, a pásztorkutyákat és a kártérítéseket övező hiedelmeket
Biodiverzitás védelme és együttélés nagyragadozókkal Európában. Szakmai konferencia Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Mint Hargita Megye Tanácsa közleményében áll: a pénteken megszervezett Biodiverzitás védelme és együttélés nagyragadozókkal Európában című rendezvény célja összehozni a helyi és regionális önkormányzatokat, szakértőket és érdekelt feleket, hogy megosszák tapasztalataikat és javaslataikat a biológiai sokféleség megőrzésével és a nagyragadozókkal való együttéléssel kapcsolatban. A különböző területekről szóló szakmai előadások hozzájárulnak az aktuális kihívások és a lehetséges megoldások mélyebb megértéséhez, míg a hálózatépítő ülések lehetőséget biztosítanak új kapcsolatok kialakítására és eszmecserére.

Az ülés első részében Borboly Csaba ismertette a véleménytervezet főbb pontjait; Csák László szakértő saját álláspontját; Robert Zeman, az Európai Régiók Bizottságának árnyékelőadója pedig méltatta a tudományos adatok felhasználásának fontosságát az életképes megoldások megtalálásához.

Robert Zeman azt is hangsúlyozta, hogy a kommunikáció a különböző intézmények között elsődleges, amellyel helyi, regionális és európai szinten is befolyásolni kell a döntéshozókat, kiemelve az együttműködés fontosságát. Azt is hozzátette, hogy a hasonló rendezvények nagyon fontosak, mivel Európa-szerte rámutatnak a nagyragadozókkal való együttélés problémáira.

Gabriel Oltean, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium tanácsadója kiemelte, a téma megvitatására nem lehetett volna jobb helyszínt találni, hiszen Hargita megyének 2016 előttről is van tapasztalata és tudományos határozott alapja a medvepopuláció megfelelő vadgazdálkodással történő kezelésének, úgy hogy a populációt kedvező természetvédelmi állapotba hozta és megőrizte a közösségek és nagyragadozók közötti jó együttélést.

Ugyanakkor a miniszteri tanácsos hozzátette, Borboly Csaba hozzájárulása és munkája a Régiók Európai Bizottságában üdvözlendő, tekintve, hogy egy olyan közösségből teszi ezt, amelynek komoly története és tapasztalata van a helyi közösségek és nagyragadozók együttélésének biztosításában.

Az Európai Régiók Bizottsága Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának (ENVE) 20. ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke új megbízást kapott az ember és a nagyragadozók együttéléséről szóló vélemény elkészítésére, amelyet a bizottság február 8-i ülésén elsöprő többséggel fogadtak el.

Az új vélemény az elnök tíz éve tartó munkájának folytatása, amely a nagyragadozók védelmére, a biológiai sokféleségre, valamint az ember és a nagyragadozók közötti békés együttélés biztosítására keresett megoldásokat. A következő lépés a vélemény elfogadása a Régiók Bizottsága 2024. április 17-18-i plenáris ülésén.

Hargita Megye Tanácsa

A megbeszélés során több kulcsfontosságú következtetés is megfogalmazódott:

1. Bár a román környezetvédelmi minisztérium már kiadott rendeleteket, további intézkedésekre van szükség a nagyragadozókkal kapcsolatos konfliktusok enyhítésére.

2. Üdvözölték, hogy Hargita megye megújítja az Európai Nagyragadozók Platformja regionális platformjának vendégül látását, és hangsúlyozták ennek szerepét a helyi megoldások megtalálásában.

3. Sürgősen szükség van harmonizált és automatikus megelőző intézkedésekre vagy kompenzációra minden olyan európai régióban, ahol nagyragadozók élnek. További forrásokat kell elkülöníteni ezen intézkedések támogatására anélkül, hogy csökkenteni kellene a KAP-alapokat, és a bürokratikus folyamatokat észszerűsíteni kell.

4. A villanypásztorok alkalmazása, különösen a széttagolt tájakon, korlátokba ütközik, ami rávilágít a megelőző intézkedések nagyobb diverzifikálásának szükségességére.

5. Az ellenőrzött biológiai sokféleségre és a nagyragadozókra vonatkozó adatgyűjtési módszereket a tagállamokban egységesíteni kell az érdemi összehasonlítás és elemzés megkönnyítése érdekében.

6. Társadalmi szempontból az emberi veszteségekért járó kártérítésnek méltányosnak kell lennie, biztosítva, hogy az alacsony jövedelmű, vidéki lakosok, akik a támadásoknak leginkább kitettek, ne kerüljenek további hátrányos helyzetbe. A tagállamok közötti harmonizáció a kártérítési politikák tekintetében elengedhetetlen.

7. A nagyragadozók megnövekedett jelenléte és elterjedése az EU területén szükségessé teszi a jelenlegi támogatási és intézményi intézkedések felülvizsgálatát, hogy hatékonyan reagálhassunk a változó körülményekre.

A véleménytervezetről további információk ITT és ITT találhatók.

A panelbeszélgetések Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán hallgathatók újra: ITT és ITT.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!