Hirdetés

Az APIA meghosszabbította a határidőt

Június 7-e helyett 12-éig lehet benyújtani az egységes mezőgazdasági támogatás igénylését, de Hargita megyében már minden gazdától átvették a kérelmeket, tudtuk meg Haschi Andrástól, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetőjétől.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az APIA meghosszabbította a határidőt
Juhok a legelőn. A megyében már igényelték a támogatást Fotó: Veres Nándor

Három munkanappal hosszabbította meg az országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) az idei egységes mezőgazdasági támogatásigénylés határidejét, hogy azok a gazdák is tudják benyújtani kérelmeiket, akik még nem tették meg. Eszerint június 12-ig még be lehet nyújtani a támogatásigényléseket. Ám mint Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetője mondta, Hargita megyében az eredeti, június 7-i határidő lejárta előtt átvették a gazdák támogatásigényléseit. Összesen 24 429 kérelmet iktattak, amely 179 257 hektárnyi mezőgazdasági területre vonatkozik. A tavaly ennél több, 24 998 iratcsomót vettek át, amely 177 328 hektárra vonatkozott. 

– Több mint ötszázzal kevesebb támogatásigénylést vettünk át, de ez nem rendkívüli, ugyanis évről évre csökken a benyújtott kérelmek száma. Sokkal fontosabb ennél az összterület mérete, a hektárszám, és ez a változás a tavalyi évhez képest nem számottevő. Teljesen normális az, hogy az idős gazdák elhunynak, és helyettük egy fiatal nyújt be kérelmet, aki szintén gazdálkodik. Egy kérelemből tehát kettő lesz, de a hektárszám nem nagyon változik

– közölte Haschi András.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Mint mondta, nehéz kampányon vannak túl, hiszen késve kezdődött az idei egységes mezőgazdasági támogatásigénylési periódus, ráadásul az idei kampány a megszokottnál három héttel rövidebb volt. Feszített tempóban dolgoztak a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség munkatársai és partnerei, és mint a megyei ügynökség vezetője hangsúlyozta, munkamódszerük egyedi, mert az országban csak Hargita megyében adhatják le a gazdák a kérelmeiket azon a településen, ahol élnek. Más megyékben ugyanis csak az ügynökség székhelyén fogadják a támogatásigényléseket.

– Hála a példás együttműködésnek a helyi önkormányzatokkal, illetve a különböző egyesületekkel, mert így a gazdák segítséget, eligazítást kaptak a kérelmek kitöltéséhez. Így sikerült időben átvenni és iktatni a pontosan kitöltött igényléseket

– mondta az ügynökség vezetője. Hozzátette, azt még nem lehet pontosan tudni, hogy mikor kezdődik az ellenőrzés, de azoknak a gazdáknak, akik jogosultak a támogatásra, elméletileg december elsejétől folyósítják az összeget, viszont az elmúlt években volt példa arra, hogy korábban, már októberben kaptak előleget a gazdák.

Támogatás gépvásárlásra
A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közzétette a www.afir.ro honlapon a 4.1-es alintézkedés – Mezőgazdasági üzemekben végrehajtott beruházások támogatása – 4.1.1. komponense – mezőgazdasági gépek vásárlásának finanszírozása – pályázati útmutatóját. Cukorrépa, mezőgazdasági kultúrák – köztük takarmánynövények –, további ipari növények és zöldség termesztésében használt gépek vásárlására lehet majd pályázni. A támogatás mértéke 30 százaléktól 90 százalékig terjedhet a mezőgazdasági üzem nagysága függvényében, a megpályázott vissza nem térítendő támogatás összege 350 000-től 1 500 000 euróig terjed.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!