Hirdetés

A tavasz folyamán elindul a kályhák roncsprogramja, tízezer lejes támogatás igényelhető

Várhatóan a tavasz folyamán elindul a kályhák roncsprogramja – jelentette be a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
A tavasz folyamán elindul a kályhák roncsprogramja, tízezer lejes támogatás igényelhető
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Mircea Fechet elmondta, hogy a minisztérium figyelembe veszi a program közvitája során beérkezett észrevételek egy részét. Többek között arról döntöttek, hogy bővítik azoknak a termékeknek a listáját, amelyek megvásárlásához támogatást nyújt az állam, és pénzt lehet majd igényelni a kályha biztonságosabbá tételéhez szükséges kémény felszereléséhez is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kályhavásárlási támogatásra egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével is lehet majd pályázni. Hozzátette, a programot azért is szeretnék mielőbb meghirdetni, hogy a következő télen a támogatás igénylői már korszerű, nagy hatásfokú kályháknál melegedhessenek – írja az Agerpres hírügynökség.

Mircea Fechet egyébként január közepén jelentette be, hogy kísérleti jelleggel és ötszázmillió lejes költségvetéssel a környezetvédelmi minisztérium idén beindítja a kályhák roncsprogramját. A tárcavezető akkori közlése szerint a program legalább 80 százalékos hatásfokú és alacsony szennyezőanyag-kibocsátású kályhák beszerzésére nyújt támogatást a pályázóknak. A kísérleti program 28 megye hegyvidéki településeire terjed ki, ahol hosszabbak és fagyosabbak a telek.

A pályázók legtöbb tízezer lejes támogatást igényelhetnek egy korszerű kályha megvásárlásához.

A miniszter becslése szerint az ötszázmillió lejes keret mintegy ötvenezer kályha beszerzésének támogatására lesz elegendő. A miniszter hangsúlyozta, hogy a finanszírozás kizárólag legkevesebb 80 százalékos hatásfokú kályha megvásárlására igényelhető. További feltétel, hogy a kályha részecskekibocsátása nem haladhatja meg a 40 grammot, az illékony szerves vegyületek kibocsátása a 120 grammot, a szén-monoxid kibocsátása az 1500 milligrammot, a nitrogén-oxid kibocsátása pedig a 300 milligrammot köbméterenként. Mindezek mellett a kályha névleges teljesítményének 8 és 35 kilowatt közöttinek kell lennie. Egy ilyen kályhával akár egy 200 négyzetméteres jól szigetelt lakást is ki lehet fűteni.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!