A szociáldemokraták a választások után is a liberálisokkal lépnének kormánykoalícióra

Marcel Ciolacu szerint az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) az év végi választások után is csak – az Európai Néppárt tagságával rendelkező – Nemzeti Liberális Párttal (PNL) léphet kormánykoalícióra.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
A szociáldemokraták a választások után is a liberálisokkal lépnének kormánykoalícióra
Képünk illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

A PSD élére szombaton újraválasztott, a PSD jelöltjeként az államfői tisztségre is pályázó kormányfőt hétfőn újságírók kérdezték arról: felbomlik-e a PSD–PNL-koalíció, miután a liberálisok több tisztségviselője is a liberális miniszterek kilépését sürgette a kormányból a PSD szombati kongresszusán elhangzott támadások miatt.

„Ez a kormány tisztségben marad a decemberi választásokig” – szögezte le a miniszterelnök. Hozzátette: várhatóan december 23-án szavaz majd a parlament az új kormány beiktatásáról. „Ha összehasonlításképpen arra gondolok, milyen volt a korábbi, tisztán jobboldali kormányzás, én nem látok más lehetőséget, csak egy PNL-lel közös koalíciót” – idézi az MTI a PSD elnökét és államfőjelöltjét. Ciolacu szerint azonban meg kell várni, hogy erről a választópolgárok döntsenek. Ugyanakkor tagadta, hogy a két koalíciós párt tisztségviselői sértegették volna egymást.

Nicolae Ciucă, a PNL elnöke és államfőjelöltje vasárnap azt írta közösségi oldalán, hogy az államfői tisztségre szintén pályázó Ciolacu húsz év után most ismét a PSD számára igyekszik megszerezni Románia vezetését, de a liberálisok mindent meg fognak tenni azért, hogy ezt megakadályozzák. Szerinte a románoknak a tisztesség, az ország szolgálatában töltött fáradhatatlan munka, illetve a „hazugság, populizmus és szélhámosság” között kell választaniuk.

Ionuț Stroe, a PNL szóvivője hétfőn arról beszélt: a liberálisoknak komoly politikai árat kell fizetniük azért, hogy – az ország stabilitása érdekében – nagykoalícióra léptek a szociáldemokratákkal. Erre fel voltak készülve, ám az utóbbi időben a PSD érthetetlenül „agresszívvé és arrogánssá” vált, ami szerinte csak a konkrét választási program hiányával magyarázható. A PNL vezetői elsősorban a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis jelenlegi államelnök elleni támadásokat sérelmezték, akiről Ciolacu a PSD-kongresszuson azt állította: távol tartotta magát a románok valós gondjaitól, és elnöki hivatalát csak magáncélú luxusutazásokra használta.

Éles támadást intézett a PNL ellen szombaton a PSD első alelnökévé választott Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is, aki szerint a magukat „szorgos méhecskéknek” feltüntető koalíciós partnerek legfeljebb a rombolásban jeleskednek, csak a hatalom érdekli őket, és valójában „kártékony darazsak”, amelyek „mások fészkében és házában telepednek le, elűzve a jog szerinti lakókat”.

A két különböző politikai táborba tartozó PSD és PNL júniusban még közös listával indult az EP-választásokon. Mivel az év végi parlamenti és államelnök-választáson ellenfelek lesznek, a PNL az utóbbi hetekben a PSD-től elhatárolódó nyilatkozatokkal próbálta visszaszerezni önálló identitását, Ciucă pedig már arról beszélt, hogy nyitott a jobboldali ellenzéki pártokkal folytatandó egyeztetésre, és „jobboldali kormányt szeretne”.

Romániában december elsején rendeznek parlamenti választásokat, az elnökválasztás első fordulóját pedig november 24-re, a másodikat pedig december 8-ra tűzte ki a kormány.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!