Hirdetés

A szenátus elfogadta az RMDSZ tervezetét az államelnök-választás előre hozásáról

A szenátus plénuma hétfőn elfogadta az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő RMDSZ-es törvénytervezetet. A jogszabályjavaslat 76 támogató és 20 elutasító szavazatot kapott.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
A szenátus elfogadta az RMDSZ tervezetét az államelnök-választás előre hozásáról
Fotó: rmdsz.ro

Korábban a felsőház jogi bizottsága módosításokkal fogadta el a jogszabálytervezetet, és így terjesztette a plénum elé.

Az eredeti jogszabályjavaslat szerint a választásokat legkésőbb 90 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt kell megtartani. A jogi bizottságban ez Laura Moagher szociáldemokrata szenátor javaslatára úgy módosult, hogy a választásokat legkésőbb három hónappal az elnök mandátumának lejárta előtt kell megtartani.

A tervezet rögzíti, hogy az államelnök-választást vasárnapi napon tartják. A kormány legalább 75 nappal a szavazás dátuma előtt egy határozatban kitűzi a választások időpontját – írja az Agerpres hírügynökség.

A jogi bizottság elnöke, Cristian Niculescu-Tâgârlaş nemzeti liberális párti szenátor a tervezet szakbizottsági vitáján elmondta, hogy az államfő jogköre nem változik az új elnök megválasztása után. Hozzátette: a tervezet időt hagy majd az új elnöknek felkészülni arra, hogy átvegye a megbízatást a hivatalban lévő államfőtől.

Beterjesztői szerint a törvénytervezet célja megnövelni az államelnök megválasztásának napja és beiktatása közötti időtartamot. Ez a hosszabb időszak szerintük lehetővé teszi az újonnan megválasztott államfő felkészülését a hivatalba lépésre.

Az RMDSZ jogszabályjavaslata az államelnök-választásról szóló 2004/370-es törvényt módosítja.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!